Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, πηγαίνοντας κόντρα στο ανοδικό ρεύμα που επικρατεί στα αμερικανικά και στα ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης με τους συμμετέχοντες στην αγορά να αποδίδουν την καθοδική κίνηση στις προσδοκίες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ευνοϊκού κλίματος ενόψει μιας νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Ads

Ενδεχομένως, η έξοδος να γίνει μετά τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών στις αρχές Μαΐου αν το κλίμα στις διεθνείς δεν αποτελεί εμπόδιο σύμφωνα με ξένες τράπεζες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται σταθερά κάτω από το επίπεδο του 4% ενώ η απόδοση του 5ετούς χρεογράφου έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 3,12%.

Η πτωτική πορεία των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα συνδέεται με μια σειρά από παράγοντες όπως το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2017 που ανακοινώθηκε την Δευτέρα, οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης παρά τα εμπόδια και την συμφωνία των δανειστών στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την πρακτική της διαμόρφωσης καλού κλίματος πριν απο μια έξοδο στις αγορές.

Ads

«Είναι λίγο παράδοξο αυτό που συμβαίνει. Να ανεβαίνουν οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, συμπαρασύροντας τα ευρωπαικά και τα ελληνικά να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα,» τονίζει ο επικεφαλής του dealing room σε τράπεζα στην Αθήνα. «Πιθανόν, στρώνεται το έδαφος για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.»

Η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,3 δισ. ευρώ απο τις αγορές μέχρι στιγμής. Περίπου 3 δισ. ευρώ από την πώληση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 1,4 δισ. ευρώ περίπου από την πώληση του 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017. Τα ποσά είναι μέρος του αποθέματος ρευστότητας που θέλει να δημιουργήσει η χώρα πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο.

Κρατικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι η Αθήνα θα ήθελε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι 9 δισ. ευρώ περίπου από την πώληση ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ενός 3ετούς και ενός 10ετούς ομολόγου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης εγχώριας τράπεζας δήλωσε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει η Αθήνα σε έκδοση νέου ομολόγου τις επόμενες εβδομάδες αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν αλλάξει προς το χειρότερο.

«Από αυτά που γνωρίζουμε είναι πως είναι πιθανόν να είναι 10ετές (το νέο ομόλογο),» συμπλήρωσε.

Στέλεχος μεγάλης ξένης τράπεζας από το Λονδίνο εκτίμησε ότι πιθανόν η Ελλάδα να βγει στις αγορές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών στις 4 Μαΐου αν το κλίμα διεθνώς δεν συνιστά εμπόδιο. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα περάσουν τον πήχη των stress tests και δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση.