Στο 10,1% βρίσκεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση Alco για το OPEN, ενώ σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και την οικονομία.

Ads

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων από τις 11 έως τις 16 Οκτωβρίου, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων: Νέα Δημοκρατία 35%, ΣΥΡΙΖΑ 24,9%, ΚΙΝΑΛ 6,4%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 4,4%, ΜέΡΑ 25 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,6%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,3%, άλλο κόμμα 5,1% και αναποφάσιστοι 11,9%.

Η ελληνογαλλική συμφωνία 

Στο ερώτημα για τη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, το 64% τη βλέπει θετικά, το 24% αρνητικά, ενώ 12% απάντησε «δεν ξέρω – δεν απαντώ». Για το αν πρέπει η Ελλάδα να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη Σαχέλ στην Αφρική, το 43% λέει πως δεν πρέπει, το 33% συμφωνεί, ενώ «δεν ξέρω – δεν απαντώ» απάντησε το 24%.

Ads

Για το αν η Γαλλία θα τηρήσει τη συμφωνία και θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα σε ενδεχόμενο επίθεσης από την Τουρκία το 32% απάντησε «μάλλον ναι», το 30% «σίγουρα ναι», το 13% «μάλλον όχι», το 11% «σίγουρα όχι» και το 14% «δεν ξέρω – δεν απαντώ».

image

Έντονη ανησυχία για την οικονομία

Στη δημοσκόπηση της ALCO καταγράφεται, παράλληλα, η ανησυχία των πολιτών σχετικά με την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, το 68% απαντά «δύσκολα», το 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει» και μόλις το 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα».

Eπιπλέον, 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

image

image

image