Στη δημιουργία ενιαίου καταλόγου βιβλίων πράξεων εφορευτικής επιτροπής και λοιπών βιβλίων ψηφοφορίας για τις εκλογικές αναμετρήσεις και για τα εκλογικά κέντρα προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικών προβάλλει λόγους πάταξης της γραφειοκρατίας με την απλούστευση και βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των βιβλίων για τις εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπέγραψε απόφαση (διορθώνοντας ψηφιακά την προηγούμενη) με θέμα το Βιβλίο Πρωτοκόλλου ψηφοφορίας για όλες τις κατηγορίες των εκλογών.

Καθορίζεται ο τύπος των βιβλίων ψηφοφορίας και πράξεων εφορευτικής επιτροπής, που θα χρησιμοποιούνται από τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων κατά τη διενέργεια Εθνικών εκλογών, Ευρωεκλογών και εκλογών για την Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές).

Ads

Ειδικά για τις βουλευτικές εκλογές η πρόβλεψη αφορά δυο μεγάλες κατηγορίες, τα βιβλία για χρήση σε εκλογικά τμήματα εντός επικρατείας και εκείνα για χρήση σε εκλογικά τμήματα εκτός επικρατείας.

Για τα εκλογικά τμήματα εντός επικρατείας χρησιμοποιούνται βιβλία Εκλογικών Τμημάτων, Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής (περιέχει τα πρακτικά Νο 1 και Νο2), Πρωτοκόλλου Ψηφοφορία, Διαλογής Ψήφων Υπέρ των Συνδυασμών και Βιβλίο Διαλογής Ψήφων Υπέρ υποψηφίων των Συνδυασμών και των Μεμονωμένων Υποψηφίων. Υπάρχει πρόβλεψη με αντίστοιχα βιβλία για Αμιγή Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών και για Μεικτά Τμήματα Ετεροδημοτών.

Τα βιβλία για χρήση σε εκλογικά τμήματα εκτός επικρατείας περιλαμβάνουν Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφοφορίας και Βιβλίο πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής.