Μια έκθεση του Border Violence Monitoring Network αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στον Έβρο δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ads

Συγκεκριμένα, η μελέτη περιγράφει και αναλύει τρεις περιπτώσεις όπου ομάδες ανθρώπων εγκλωβίστηκαν σε νησίδες του ποταμού Έβρου κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2022. Παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι αυτοί απηύθυναν κλήσεις κινδύνου σε κρατικούς φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, εκφράζοντας τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο, σύμφωνα με την έκθεση, τελικά επαναπροωθήθηκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται μια ανησυχητική τάση ποινικοποίησης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και χρήση εκστρατειών δυσφήμισης για τον περιορισμό της λειτουργίας των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών. Στο πλαίσιο των υποθέσεων που τεκμηριώνονται μέσω και της πρόσφατης έρευνας από το Lighthouse Reports, το Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα ζητά να λογοδοτήσει η Ελλάδα και να ανασταλεί κάθε επιχειρησιακή και οικονομική ενίσχυση μέχρι να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου.

«Και στις τρεις περιπτώσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, HumanRights360, του «Alarm Phone» και της πρωτοβουλίας «The Rule 39» υπέβαλαν αιτήσεις για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξ ονόματος των ομάδων διέλευσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέδειξε μια απόφαση του άρθρου 39, η οποία δεσμεύει νομικά το ελληνικό κράτος να παρέχει προσωρινή πρόσβαση στην Ελλάδα και υλικές συνθήκες υποδοχής», αναφέρει η έκθεση.

Ads

Επιπλέον, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «Παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, καθώς και την εκτεταμένη δημόσια τεκμηρίωση των υποθέσεων σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, και οι τρεις ομάδες διέλευσης φέρεται να επαναπροωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά από αρκετές ημέρες στις νησίδες χωρίς φαγητό, νερό ή ιατρική περίθαλψη».

Η έκθεση εξετάζει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις και τις εξελισσόμενες συνέπειες των παραβιάσεων των αποφάσεων του Δικαστηρίου από το ελληνικό κράτος, μεταξύ άλλων από την Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επιτροπή LIBE, το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και άλλους παράγοντες στην Ελλάδα.