Νέα ασπίδα προστασίας για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες επιχειρεί να υψώσει η Δικαιοσύνη, εντάσσοντας στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και τιτλοποιημένα δάνεια που εκχωρήθηκαν σε ξένα funds, όπως και δάνεια που χορήγησαν ξένα πιστωτικά ιδρύματα για την αγορά αυτοκινήτου.

Ads

Επιπλέον η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το «Έθνος» επιτρέπει και στις περιπτώσεις αυτές να διασωθεί η περιουσία του δανειολήπτη, που δεν βρέθηκε από δόλο σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών, «ξεμπλοκάροντας» τυχόν παρακρατήσεις από τον συνταξιοδοτικό τραπεζικό λογαριασμό του και «κουρεύοντας» σημαντικά τις τραπεζικές απαιτήσεις με γενναίο «ψαλίδισμα» των καταβαλλόμενων δόσεων.

Ταυτόχρονα, ο Άρειος Πάγος καλείται να δώσει την τελική απάντηση για το αν μπορούν να ενταχθούν στον «νόμο Κατσέλη» και χρέη προς τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς το ζήτημα αυτό έχει διχάσει τα Ειρηνοδικεία της χώρας, που έχουν εκδώσει πολλές αντιφατικές αποφάσεις, κρίνοντας άλλα μεν ότι η υπαγωγή τους στον ν. 3869/10 είναι συνταγματικά ανεκτή και άλλα, αντιθέτως, ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

Παράλληλα, ενώ η νομολογία έχει ξεκαθαρίσει σημαντικά νομικά ζητήματα και έννοιες σχετικά με το πότε ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης έχει περιέλθει από δόλο σε οικονομική αδυναμία, τα δικαστήρια εξακολουθούν να εκδίδουν αποφάσεις που ρυθμίζουν με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο τις σχετικές οφειλές προσφέροντας έτσι μεγάλη ανακούφιση σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ads