Εάν το φαινόμενο δεν είναι παγκόσμιο τότε τα social media είναι απλώς… άτυχα: Η εν Ελλάδι έκρηξή τους συνέπεσε με την εποχή των μεγάλων μνημονιακών εκπτώσεων – εκπτώσεων ποιότητας στο πολιτικό προσωπικό, την πολιτική αισθητική και την επικοινωνιακή έμπνευση.

Ads

Και αυτό το συναπάντημα ήταν μάλλον αρκετό για να μετατρέψει το twitter στη μεγάλη και φθηνή βιομηχανία των τρολς. Η οποία έχει αναβαθμίσει τις, πάσης προέλευσης, «Ομάδες Αλήθειας» σε …think tanks στρατηγικού σχεδιασμού,  έχει αναβαθμίσει και τον έσχατο κομματικό ανεγκέφαλο σε… senior opinion maker, κι έχει αναγάγει τη μεγάλη των ηλιθiων σχολή – που θα’ λεγε και ο Εκο – σε γκουρού διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας.

Είναι η μεγάλη σχολή του Αδωνι, του Μουρούτη, και της πολιτικής ατάκας της δεκάρας, με διακομματικούς όμως πλέον και πολυπληθείς κλώνους. Η οποία ενίοτε – προφανώς σε στιγμές μεγαλειώδους ευφυίας – καταφέρνει ακόμα και να κρεμαστεί μόνη της στα μανταλάκια.

Μια ματιά μόνον στο hastag  «#ΝΔ_χάσταγκ_για_κλάμματα» αποτυπώνει μια τέτοια κορυφαία στιγμή: Τα γαλάζια τρολς αποφάσισαν να κάνουν αντιπολίτευση με αφορμή την σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη. Και, σχεδόν ταυτόχρονα – για την ακρίβεια, με απόκλιση 1 έως 4 λεπτών – ανάρτησαν ένα πανομοιότυπο tweet σε πέντε διαφορετικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για λογαριασμούς με ονοματεπώνυμα προφανώς αυθόρμητων, και εξίσου προφανώς αγανακτισμένων πολιτών:

Ads

«Ντροπή σας εκεί στη Σπάρτη να συλλαμβάνετε δυο μελλοντικούς υπουργούς του #SYRIZA. Κάτω τα χέρια σας από τους κοινωνικούς αγώνες», έγραψαν με διαφορά ενός ή δύο λεπτών οι… αυθόρμητοι χρήστες του twitter στα εξής accounts: Κώστας Μαρκεζίνης, Στρατής Λόλης, Ιωάννα Τσοπανίδου, Πάνος Κότης, Μαρία Μουκουβάλα.

image

Οπερ, ο συντονισμός ήταν όντως αξιθαύμαστος. Η οργάνωση… πάσχει λίγο. Ή άλλως, εάν δεν η τρολιά δεν ήταν έμμισθη, θα ήταν απλώς η «εισβολή των ηλιθίων» – που θα ‘λεγε και ο Εκο…