Με κόστος 700.000 ευρώ, με – οικονομικό τουλάχιστον – στόχο την προσέλκυση 240.000 ψηφοφόρων και με τον εσωκομματικό εμφύλιο να μαίνεται πλέον επί των αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων, η ΝΔ μπαίνει (ξανά) στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού.

Ads

Η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης με τη Vodafone για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στις 20 Δεκεμβρίου έκλεισε το θυελλώδες σήριαλ της επιλογής της εταιρείας που θα αναλάμβανε την ευθύνη μιας αξιόπιστης ψηφοφορίας μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, όμως, άνοιξε το κεφάλαιο της αγωνίας για την κάλυψη του κόστους, καθώς τα γαλάζια ταμεία είναι μείον και το τίμημα της σύμβασης ανέρχεται στα 700.000 ευρώ. Όπως σημείωναν δε χθες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για να καλυφθεί το εν λόγω κόστος θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 240.000 ψηφοφόροι και να καταβάλουν το γνωστό τίμημα των 3 ευρώ έκαστος.

Ο πήχης αυτός για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, ωστόσο, θεωρείται πλέον ιδιαίτερα υψηλός μετά τη γενική εσωκομματική σύρραξη στη ΝΔ, την ανάδειξη των στρατηγικών αδιεξόδων του κόμματος και την πλήρη αποσυσπείρωση των μελών και φίλων του. Το ποιόν θα ευνοήσει μια, πιθανή, χαμηλή συμμετοχή θα το δείξουν οι κάλπες της άλλης Κυριακής, έως τότε όμως το – πάντοτε θερμό – πεδίο των εσωτερικών συγκρούσεων μετατοπίζεται στην αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και το επιτελείο του μιλούν πλέον για «νίκη από την πρώτη Κυριακή», μετά το προβάδισμα που έδωσαν στον περιφερειάρχη οι δύο δημοσκοπήσεις του «Ελεύθερου Τύπου» και του «Πρώτου Θέματος». Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι ωστόσο κατήγγειλαν ευθέως τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι διεξήχθησαν από «εταιρείες που δεν είναι γνωστές» και τον εκπρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θεόδωρο Αμπατζόγλου να τις χαρακτηρίζει «αντιεπιστημονικές» και να υποδεικνύει «συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Ads

Από την πλευρά του, και ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε συμφέροντα που, όπως είπε, θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα της Ν.Δ. και να διαλύσουν το κόμμα.