Πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη θα καταθέσει η ΝΔ μετά το Πάσχα, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

«Ντροπή σας που στηρίζετε σιωπηλά τον κ. Πολάκη» προσέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα σχόλια του αν. υπουργού για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία και περιορίστηκε μόνο στην επίθεση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι», τόνισε και πρόσθεσε: «Ντιμπέιτ δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Ντιμπέιτ στη Βουλή για τον κ. Πολάκη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα ενώπιον των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: 

Άμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί του για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας σε ένα σπάνιο και πρωτοφανή «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό». Διεμήνυσε πως ο ίδιος θα μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη, όποτε αυτή κατατεθεί από τη ΝΔ, σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Θα συζητήσουμε για τα πολλά που απασχολούν τους πολίτες», τόνισε.«Δεν θα σας επιτρέψουμε να εκτρέψετε τη συζήτηση», ήταν το σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, που επανέλαβε ότι θα επιδιώξει συζήτηση επί της ουσίας για όλα τα ζητήματα, τα οποία «αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι η ΝΔ», μέσω της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η αφορμή για το «στρίβειν δια της πρότασης μομφής»

Ads

Νωρίτερα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Δέρβου πως είναι «λάθος» το Δώρο Χριστουγέννων, τα επιδόματα στους ανέργους και πάσης φύσεως επιδόματα, εξέφρασε τη συμφωνία αναφέροντας πως «δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει». Την ανάρτηση του κ. Κυμπουρόπουλου σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας: «Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση απο συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι : (οπως δικαιουσουν ως ΑΜΕΑ) ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτα που λες!!!».

Μετά το σχόλιο του Παύλου Πολάκη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», είπε: «Είναι μικρότητα να ανεβεί το ΦΕΚ. Ακολούθησα μια νόμιμη διαδικασία που υπήρχε κρίση, αξιολόγηση και σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι εγώ βρίσκομαι κάτω από μια διαδικασία υπό κρίση. Δεν είμαι μόνιμος επιμελητής, για πέντε χρόνια κρίνομαι για το αν η εργασία μου μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες ενός νοσοκομείου, άρα έχω περάσει από μια επιτροπή, η επιτροπή με αξιολόγησε πέρασα από μια διαδικασία 7-8 μηνών μέχρι να γίνει ο διορισμός μου. Δεν είναι μια μέρα σηκώθηκε ένα τηλέφωνο, χρησιμοποίησα ένα νόμο και την επόμενη μέρα μπήκα.

Αυτά χρειάζονται κόπο, προσπάθεια κανείς δεν μίλησε ότι δεν χρειάζονται κάποια υποστήριξη για να φτάσουμε σε αυτό που χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος […] Η προσβασιμότητα δεν είναι μια θέση σε ένα νοσοκομείο, η προσβασιμότητα είναι παντού και αυτό απουσιάζει. Όταν πέρασα στην Ιατρική Σχολή η προσβασιμότητα των κτιρίων ήταν ένα 15%, έτρεχα σε τεχνικές υπηρεσίες, στον πρόεδρο της σχολής για να μπορέσω να κάνω πιο προσβάσιμη τη σχολή. Όταν έφυγα από τη σχολή, η σχολή είχε γίνει με δικιά μου παρέμβαση ένα 85% προσβάσιμη. Αυτό θέλει κόπο, χρόνο και ξόδεμα του δικού μου ελεύθερου χρόνου για να κάνω κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας, τα λέω γιατί είναι μια πορεία η οποία είναι πολύ μικρή σταγόνα το ΦΕΚ που ανέβηκε και αυτό δεν είναι ντροπή, είναι άδικο γιατί χάνουμε την ουσία. Η ουσία είναι αλλαγή και η ουσία είναι να φτιάξουμε τα πράγματα έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα».

Πολάκης: Πολιτική η κρτική μου

«Έκανα πολιτική κριτική» δήλωσε από τη δική του πλευρά ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης μετά από τις παραπάνω εξελίξεις. «Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που υπηρετούμε και χτίζουμε, οφείλει να θεσμοθετεί θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων υπέρ των ατόμων με αναπηρία, αυτό δημιουργεί την κοινωνία των ίσων ευκαιριών» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Το ερώτημα που προκύπτει, συνέχισε ο κ. Πολάκης, είναι αν τα θετικά μέτρα (μόρια, επιδόματα, ειδικές διαδικασίες για πρόσληψη κλπ.) τα θεωρούν χάρες, και θέλουν να τα καταργήσουν, ή την ουσία της κοινωνικής πολιτικής που συμβάλλει στην άρση των διακρίσεων για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. «Ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο, εγώ διατύπωσα μια πολιτική κριτική σε κάποια πράγματα… Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά τα θεωρούν χάρες και θέλουν να τα καταργήσουν» επανέλαβε, κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για διαστρέβλωση των λόγων του και προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας.