ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τορπίλισαν το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών καθώς στην Διάσκεψη των Προέδρων καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση για τα μέλη που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ.

Ads

Έτσι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 για τον ορισμό των μελών της ανεξάρτητης αρχής που θα διενεργούσε το διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών. 
 
«Κατόπιν αυτού είναι ζήτημα της κυβέρνησης πώς θα ρυθμίσει το ζήτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ατελέσφορης ψηφοφορίας.

Σε ψηφοφορία επί της πρότασης Βούτση υπήρξαν 12 «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών», ενώ απουσίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά ψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και Ποτάμι.

Ads

Νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση

Ο Νίκος Παππάς αμέσως μετά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση πριν από την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, διαχωρίζονται οι δύο διαδικασίες, δηλαδή η συγκρότηση του ΕΣΡ και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός.

Η πρόταση Βούτση

Στην κυβερνητική πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ που παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης, ως πρόεδρος προτάθηκε ο Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ως αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός επί κυβέρνησης Καραμανλή και κυβερνητικός εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου.

Ως μέλη προτάθηκαν ο καθηγητής επικοινωνίας και πολιτισμού Βασίλης Καραποστόλης, ο Γεώργιος Κόλλιας από την Εθνική Τράπεζα με ειδικότητα τα οικονομικά των ΜΜΕ, η καθηγήτρια ΑΕΙ Λίλιαν Μήτρου, η δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, ο καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ και υποψήφιος της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς επί Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Τζανετάκος και η Δήμητρα Παπαδοπούλου μέλος και προηγούμενων συνθέσεων του ΕΣΡ.