ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται διάταξη για το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί ήδη μια φορά για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αναμένεται να υπάρξει νέα καταδίκη μετά την προσφυγή 162 ζευγαριών.

Ads

Σύμφωνα με «Τα Νέα» το νομοσχέδιο προβλέπει την τιμωρία όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα και τρία χρόνια φυλάκιση για ρατσιστικές επιθέσεις. Παράλληλα προβλέπεται ποινική προστασία για τους ομοφυλόφιλους ως θύματα ρατσιστικής βίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 26 – 27 Αυγούστου από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Για το Σύμφωνο Συμβίωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα προωθούνται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επικεντρώνεται σε τρία πεδία προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί στις κοινοτικές οδηγίες:

Ads
  • Εισάγονται νέες ρυθμίσεις με κορυφαία τη νομική προστασία των ομοφυλόφιλων ως θύματα ρατσιστικής βίας.
  • Δεν προωθείται  ένα αυτοτελές σχέδιο που θα αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις ρατσισμού ως ιδιώνυμο αλλά τροποποιούνται και ενισχύονται υφιστάμενες διατάξεις, ιδίως του νόμου 927/1979.
  • Με το σχέδιο προβλέπεται ρητά η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Σχετικά με το ζήτημα των γενοκτονιών από το νομοσχέδιο ορίζεται πως η παραβατική συμπεριφορά των αρνητών του ναζισμού και όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες θα πρέπει να συνδέονται με την υποκίνηση βίας ή μίσους. Έτσι για την ποινική δίωξη δεν θα αρκεί απλά η αμφισβήτηση από τη στιγμή που αυτή περιορίζεται στο πλαίσιο έκφρασης άποψης.

Σημειώνεται πως εκτός από τη νομική ευθύνη τα πρόστιμα αυξάνονται σε 10.000 έως 100.000 ενώ προβλέπεται αποκλεισμός από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, δημόσιους διαγωνισμούς κλπ.

Στο δημοσίευμά τους «Τα Νέα» αναφέρουν πως στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να προστεθούν και δύο επιπλέον διατάξεις που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη προβλέπει αύξηση της ποινής και την επιβολή παρεπόμενης αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όλα τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, όταν διαπιστώνεται ρατσιστικό κίνητρο και η δεύτερη προβλέπει την απαλλαγή των θυμάτων από την καταβολή παράβολων μήνυσης και πολιτικής αγωγής  για όλα τα αδικήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.