Τι κι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προσήλθε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δηλώνοντας ότι «θα είναι ο τελευταίος που θα βάλει σε δοκιμασία την συνοχή της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», ΝΔ και ΛΑΟΣ, αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, το ΛΑΟΣ αποχωρεί ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν ο κ. Παπαϊωάννου επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ads

 
Οι βουλευτές των δύο κομμάτων ζήτησαν από τον κ. Παπαϊωάννου να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις.
 
Παρότι ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές κατά τη διαδικασία της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, καθώς και ο ομόλογός του Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ διατύπωσαν εξ αρχής τη θέση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν εάν προηγουμένως ο κ. Παπαϊωάννου δεν δεσμευθεί να αλλάξει την διάταξη.
 
«Καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε όλοι μαζί, αφού λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις φυλακές. Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε δοκιμασία την συνοχή αυτής της κυβέρνησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και εκεί να τεθούν οι όποιες προτάσεις.
 
«Να πάμε στην πρόταση της ΝΔ, θα την αποδεχθώ, αλλά θα είναι μια πρόταση που θα την αναλάβουμε όλοι μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και ζήτησε «να ολοκληρωθεί η συζήτηση, να ακουστούν όλοι και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις μας», συνέχισε ο υπουργός.
 
Η ΝΔ εξέλαβε το παραπάνω ως υποχώρηση του υπουργού, με τον κ. Δένδια να σχολιάζει: «Δεν θέλετε να το πείτε ρητά, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο 1 δεν υφίσταται πλέον, αλλά το 10 έτη μετατρέπεται σε πέντε».
 
«Μου ζητάτε να προτρέξω της συζήτησης. Ήμουν τόσο σαφής. Να μην ακούσουμε κάποιον άλλο. Είπα: όλοι μαζί. Αλλά δεν εκβιάζεται το Σώμα ”πάρτε το πίσω”», απάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.
 
«Εμείς αποχωρούμε και ας τα βρει με τα υπόλοιπα κόμματα. Του έδωσα τρεις ευκαιρίες», ήταν η αντίδραση του κ. Δένδια.
 
Σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Έκτακτη σύσκεψη του ΛΑΟΣ αύριο για το νομοσχέδιο
 
«Εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τις μεθοδεύσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά με τον κ. Παπαϊωάννου» εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις φυλακές, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησης από την κυβέρνηση εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμείνει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Αύριο, Τετάρτη στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη του Γιώργου Καρατζαφέρη με τα κυβερνητικά στελέχη του κόμματος, με αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάνου να περάσει το νομοσχέδιο.
 
Στενός συνεργάτης του κ. Καρατζαφέρη ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο πρόεδρος του κόμματος «είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τις μεθοδεύσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά με τον κ. Παπαϊωάννου και την εμμονή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που διχάζει τη Βουλή σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα, ενόψει μιας σκληρής διαπραγμάτευσης για τη χώρα». Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε στο ΑΜΠΕ μια πιθανή αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμείνει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ads