ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν με τρεις διαρροές που εκφράστηκαν ως «άκυρα» για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Συνολικά επί των 180 παρόντων βουλευτών των δύο κομμάτων βρέθηκαν 177 έγκυρα και 3 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Ads

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την πολιτική αθλιότητα», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από την αίθουσα της Βουλής και αφήνοντας μόνους τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι έστω και με απώλειες υπερψήφισαν το πόρισμα των εκπροσώπων τους στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Το αποτέλεσμα ωστόσο άναψε φωτιές στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, καθώς αναζητούνται οι τρεις «αντάρτες» που διαχώρησαν τη θέση τους και δεν τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου. «Τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακα τους, ας τα λύσουν μόνοι τους», σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται πως τα τρία άκυρα καταγράφηκαν σε όλα τα επιμέρους αδικήματα που αποδίδονται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τα οποία οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με την ψήφο τους αποφάσισαν την άσκηση ποινικής δίωξης. Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, η Βουλή θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκρότηση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου με μέλη από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ. Αυτό θα προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος για την παραπομπή ή μη σε Ειδικό Δικαστήριο του πρώην Αν. Υπουργού.

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για «εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος και διολίσθηση της δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό καθεστώς με φασίζουσες πρακτικές». Μάλιστα παρομοίασε το Ειδικό Δικαστήριο με «Έκτακτο Στρατοδικείο» και σημείωσε ότι ο λαός θα αποκαλεί «μιζοκρατία» και όχι δημοκρατία το πολίτευμα, αν επιτύχουν οι μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βάρος του ίδιου και όσων ερευνούν το σκάνδαλο Novartis. 

Ads