Η εκτίμηση ότι η ΝΔ κράτησε τις δυνάμεις της στις ευρωεκλογές και πως κυριαρχεί απόλυτα στον αυτοδιοικητικό χάρτη, διατυπώθηκε στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά. «Ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού», είπε σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, ο οποίος ωστοσο εξερχόμενος από τη σύσκεψη δεν έκανε καμία δήλωση για το χρονικό σημείο της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού ή τα πρόσωπα που θα μετακινηθούν.

Ads

Κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν, ότι στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος εκφράστηκε η άποψη ότι «πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχούμε απόλυτα, στις ευρωεκλογές, φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές “εφεδρείες” που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρος. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα».

Παράλληλα, η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πιάσει οροφή», οι ΑΝΕΛ «έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν» και πως η ΔΗΜΑΡ τιμωρήθηκε, «παρά το ότι το έπαιξε αντιμνημονιακή». Επίσης, διατυπώθηκε η εκτίμηση, ότι η Χρυσή Αυγή «είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της».

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ερμηνευτήκαν, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, ως εξής: «Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στρατηγική της Παράταξης να στηρίξει πρόσωπα που είχαν συγκροτημένη αυτοδιοικητική ατζέντα, κόντρα στα σκληρά, ξεπερασμένα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Σε ό, τι αφορά την απώλεια 600.000 ψηφοφόρων, η ηγεσία της ΝΔ την προσπερνά, υποστηρίζοντας ότι «σε κάθε ευρωεκλογές το κυβερνητικό κόμμα χάνει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο της δύναμής του των βουλευτικών εκλογών, υπό κανονικές συνθήκες. Εμείς χάσαμε κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο και μάλιστα σε συνθήκες διόλου “κανονικές”. Εφτά μονάδες και περισσότερο έχασαν τα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη υπό συνθήκες πολύ πιο “ομαλές” εκεί…».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που μόνος του είχε βάλει στις ευρωεκλογές: Το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει σε μια εκλογική αναμέτρηση φαίνεται από το ποιος βάζει το πολιτικό διακύβευμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ζήτησε από το λαό στις 25 να ψηφίσουν, ώστε στις 26 να φύγει η κυβέρνηση. Και ο λαός απάντησε αρνητικά».

Επίσης, διατυπώθηκε η άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν έχει πια δυναμική. Για την ακρίβεια μετά από μια διετία πολύ δύσκολη για τη χώρα και την κυβέρνηση, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τα όρια του λαϊκισμού, σε μια εκλογική μάχη που την πολιτικοποίησε στο έπακρο (ψηφίζετε- φεύγουν), τελικά πήρε λιγότερες ψήφους, 150 χιλιάδες λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2012».