Τα στελέχη της Ν.Δ., χθες στα γραφεία του κόμματος στην Οδό Πειραιώς, έτριβαν τα μάτια τους. Ο πήχης της διαφοράς είχε τοποθετηθεί, από τους πιο αισιόδοξους στη γαλάζια παράταξη, στις 6-7 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Παράλληλα, οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη στόχευαν σε ένα ποσοστό της τάξης του 34-35% που θα αποτελούσε τη βάση για την διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές.  

Ads

Τα χθεσινά αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στο οικοδόμημα της Ν.Δ., όπως αναγνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του, σε οπαδούς του κόμματος. Οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν τους λόγους του θριάμβου, στις συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους. Κάποιοι εξ αυτών, θεωρούσαν μόνο, ότι επέδρασαν καταλυτικά οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απόψεις του Γ. Κατρούγκαλου, στο παρά ένα των εκλογών. 
 
Ο πρωθυπουργός θα παραλάβει την διερευνητική εντολή με σκοπό να την…καταθέσει. «Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και αδιέξοδα» είπε χαρακτηριστικά, δίδοντας ραντεβού στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. επιθυμούν, διακαώς, την επίσπευση του επαναληπτικού γύρου –στις 25 Ιουνίου αντί για 2 Ιουλίου- με σκοπό να διατηρηθεί το θετικό «μομέντουμ» για την παράταξη. 

Μόνος αντίπαλος ο εφησυχασμός 

Ο μόνος αντίπαλος της Ν.Δ. είναι πλέον ο εφησυχασμός. «Σε σχέση με αυτό έχουμε από αύριο (σ.σ. σήμερα) πολλή δουλειά να κάνουμε» τόνιζε προβεβλημένο στέλεχος στο TVXS.

Ads

Εντός της παράταξης, απεύχονται το ενδεχόμενο να καθίσουν οι ψηφοφόροι στις δάφνες του χθεσινού θριάμβου και να μην προσέλθουν στην επόμενη κάλπη ή να στηρίξουν μικρότερους σχηματισμούς.  Όπως εξηγούσαν στην Πειραιώς, η αποστροφή Μητσοτάκη περί ειλικρινούς διάθεσης για αυτοκριτική και προσπάθειας για διαρκή, για συνεχή βελτίωση, χωρίς αλαζονεία» αποτελεί μήνυμα ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα εφησυχασμού. Ο πρωθυπουργός είπε δε ότι δεν πρόκειται να αναχθεί την έπαρση. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν το περίφημο «σεμνά και ταπεινά» του Κώστα Καραμανλή προς τα στελέχη της Ν.Δ. μετά την εκλογική νίκη του 2004.

Σε προγραμματικό επίπεδο ήδη συζητείται, ότι ένας πανίσχυρος Μητσοτάκης, θα προωθήσει  πολιτικές με νεοφιλελεύθερο πρόσημο με μεγαλύτερη άνεση. Χθες, έθεσε ως προτεραιότητα τις «τολμηρές αλλαγές» και τις «μεταρρυθμίσεις» αδιαφορώντας –λόγω του θριάμβου του – για τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί αυτή η φρασεολογία.   

Διαβάστε: Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ποιοι βουλευτές εκλέγονται στην Α’ Αθηνών

Εξελέγησαν Καραμανλής – Καππάτος! 

Τέλος, στα γαλάζια στέκια συζητιόταν ο «περίπατος» της Ν.Δ. αλλά και η πρωτιά του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες. Στο Δήμο Τεμπών δε, η παράταξη έλαβε 4.310 ψήφους έναντι 1706 του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Επιπλέον, στη μεγάλη μάχη της Α’ Αθήνας ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη,  Κυριάκος Πιερρακάκης εκθρόνισε την Όλγα Κεφαλογιάννη που έχει διακόψει κάθε επαφή με τον πρωθυπουργό. Η πρώην Υπουργός, μάλιστα, είδε και την πλάτη του Β. Κικίλια. 

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στη Ν.Δ. η επικράτηση και στις εννιά μονοεδρικές. Πρόκειται για Γρεβενά, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ευρυτανία, Φωκίδα, Σάμος, Καστοριά, Θεσπρωτία. Δεν πέρασε απαρατήρητη η πρωτιά του Παναγιώτη Καππάτου στην Κεφαλονιά. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο γαλάζιος πολιτευτής, εκπροσώπησε στο δικαστήριο τράπεζα σε απόπειρα πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας εργαζόμενης, που αποδεδειγμένα αδυνατούσε να αποπληρώσει το δάνειο της.