Την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου τίθεται υπό αμφισβήτηση με τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματός του να δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος  -μετά και το χθεσινό τελεσίγραφο, Μέρκελ – Σαρκοζί, οι οποίοι  διεμήνυσαν ότι αν γίνει δημοψήφισμα το ερώτημα θα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ – σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης εκτιμώντας παράλληλα άμεση πτώση της κυβέρνησης.

Ads

«Επικίδυνο» χαρακτηρίζει η ΝΔ τον Γιωργο Παπανδρέου επισημαίνοντας πως μετά και τα όσα έγιναν στις Κάννες είναι σαφές πως πρέπει να φύγει. Ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό για «άθλια παραπληροφόρηση των Ευρωπαίων παρουσιάζοντάς τους ότι στην Ελλάδα υπάρχει δήθεν αμφισβήτηση για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τη ζώνη του Ευρώ».

Εκφράζοντας την έκπληξή τους για τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, όσο και για τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, στη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως τέτοιο πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει και πάει να το δημιουργήσει -ξαφνικά με άθλια παραπληροφόρηση- ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. «Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Ενός ανθρώπου που τολμά να αμφισβητεί την κεντρική εθνική στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας. Επιλογή που χάραξε και μπορεί πλέον μόνον αυτή να εγγυάται, η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

 Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την πολιτική που ακολούθησε για τη δημοψήφισμα, εγκαλώντας τον για καθεστωτική λογική. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Αύριο το βράδυ ο κ. Παπανδρέου δεν θα είναι πρωθυπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

«Τέθηκε ξαφνικά δημοψήφισμα για την έξοδο μας από το ευρώ είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης της πολιτικής του πρωθυπουργού. Η στάση του θυμίζει καθεστωτικές λογικές Βορείου Αφρικής, ο κ. Παπανδρέου θέλει να παραμείνει πάση θυσία στην πρωθυπουργική καρέκλα» σημείωσε. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ ο πρωθυπουργός διακινδύνευσε το μέλλον της χώρας για την πολιτική του επιβίωση. «Το καλό είναι ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει. Έχω και πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα πάρει και ψήφο εμπιστοσύνης» επισήμανε.

Την εκτίμηση ότι μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις επιταχύνεται η πτώση της κυβέρνησης και ότι το δημοψήφισμα τελικά δεν θα διεξαχθεί διετύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.  «Αισθάνομαι ντροπή που οι Μέρκελ και Σαρκοζί επιβάλουν τους όρους του δημοψηφίσματος στον πρωθυπουργό που τους δέχεται αδιαμαρτύρητα» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Μέρκελ και Σαρκοζί υπαγόρευσαν όχι μόνο την ημερομηνία του δημοψηφίσματος αλλά και το ερώτημα. Δεν μένει παρά να έρθουν να ψηφίσουν αυτοί στην θέση του Ελληνικού λαού. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ντρέπεται που επέτρεψε στους ενεχυροδανειστές μας, να μας προσβάλουν με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο» αναφέρει  ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

«Εάν σήμερα δεν γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας να διαχειριστεί την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Δήλωσε ότι αν αποφασιστούν εκλογές αντί για κυβέρνηση εθνικής ενότητας τότε επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι της για την χρεοκοπία της χώρας.

«Η κοινή συνέντευξη Σαρκοζί Μέρκελ ανέδειξε σε πόσο δυσμενή θέση έφερε τη χώρα η τυχοδιωκτική εξαγγελία δημοψηφίσματος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δράση και ζητεί την απόσυρση του δημοψηφίσματος και την «αντικατάσταση των πρωταιτίων». «Η ιστορική ευθύνη βαρύνει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ» τονίζει η Δράση.