Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αύριο στην πύλη της Ζώνης Περάματος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ). «Εάν η Cosco φτιάξει ναυπηγείο, θα βάλει λουκέτο σε 2.000 επιχειρήσεις», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΝΑΒΙ Βασίλης Κανακάκης.

Ads

Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Βασίλης Κανακάκης και ο γενικός γραμματέας Αντώνης Αθανασόπουλος, η ΣΕΝΑΒΙ καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση με τα φορτηγά τους «κατά της μεθόδευσης του “επενδυτή” COSCO SHIPPING LTD για τη δημιουργία ναυπηγείου στη Ζώνη Περάματος, με υφαρπαγή του ζωτικού μας χώρου».

Όπως αναφέρουν, αυτό θα σημάνει τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και θα βάλει λουκέτο σε 2.000 επιχειρήσεις, ενώ θα επιφέρει τη φτωχοποίηση των κοινωνιών του ευρύτερου Πειραιά.

Οι ναυπηγοεπισκευαστές ζητούν τον σεβασμό στη σύμβαση παραχώρησης, τον οριστικό αποκλεισμό της ΟΛΠ Α.Ε.-Cosco από κάθε ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, επομένως και την έγκριση ναυπηγείου, ανάκληση κάθε διεκδίκησης για άδεια ναυπηγείου, επίσημη, διαχρονική και ανέκκλητη δέσμευση ότι δεν θα αποπειραθούν ξανά να υφαρπάξουν ναυπηγοεπισκευαστικούς χώρους για ναυπηγείο ή άλλες δραστηριότητες, αναπτυξιακή πολιτική και έργα υποδομής στη Ζώνη, να καταλάβουν οι Κινέζοι ότι είναι φιλοξενούμενοι και όχι κατακτητές κ.ά.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΕΝΑΒΙ Βασίλης Κανακάκης είχε τονίσει σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης ο ΟΛΠ δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στον χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές, τις οποίες μπορεί να εκμισθώνει αλλά όχι να ιδιοχρησιμοποιεί. Επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε δηλώσει ότι «η έγκριση του master plan στο λιμάνι του Πειραιά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έγινε χωρίς την άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευή».

Υπενθυμίζεται ότι η Cosco είχε ζητήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή έγκριση άδειας για λειτουργία ναυπηγείου, η οποία όμως δεν είχε δοθεί και προσέφυγε στο ΣτΕ. Στα τέλη Απριλίου εκδόθηκε η απόφαση, η οποία ανοίγει παράθυρο στην Cosco για το ναυπηγείο, καθώς της δίνει το δικαίωμα να καταθέσει και πάλι στην Περιφέρεια αίτημα για χορήγηση άδειας. Ωστόσο, στην απόφασή του αναφέρει ότι είναι αναρμόδιο, στην παρούσα φάση, να κρίνει το ζήτημα της σύμβασης παραχώρησης που έθεσαν εκπρόσωποι του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.