«Ναυάγησε» το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών να παίρνουν αναβολή για μετά το Πάσχα.

Ads

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον κ. Τουσκ να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του καλοκαιριού για την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,  Michel Reijns, με ανάρτηση του στο twitter: «Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Θα γίνει συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο».

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι διαπραγματεύσεις παγώνουν καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση πρόσθετου πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και οι δανειστές δεν αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Μετά από έναν πυρετό διαβουλεύσεων

Της οριστικής απόφασης για τη μη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, προηγήθηκε ένας πυρετός διαβουλεύσεων. 

Το ελληνικό σχέδιο παρουσιάστηκε το απόγευμα απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κουαρτέτο στο Hilton και αμέσως μετά η συναντηση διακόπηκε κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των δανειστών προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη των πιστωτών, στην οποία συμμετείχε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ελληνική πρόταση

Στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων βρέθηκε η ελληνική πρόταση για τα πρόσθετα, εφεδρικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ στα οποία επιμένει το ΔΝΤ – μια πρόταση, η οποία προβλέπει όχι την εκ προοιμίου νομοθέτησή τους αλλά έναν Μηχανισμό Εξισορρόπησης με βάση τον οποίον ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για την αυτόματη ενεργοποίηση «κόφτη» κρατικών δαπανών, εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η πρόταση προβλέπει ότι η επαλήθευση υλοποίησης των στόχων θα γίνει το 2017 και το 2018 και ότι η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών θα περιλαμβάνει ακόμη και κυρώσεις σε βάρος του, εάν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία.

Επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, εάν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και επεσήμανε ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ωστόσο, από την πλευρά του είχε δηλώσει νωρίτερα στην ολλανδική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, είπε πως το 95% του βασικού πακέτου μέτρων έχει κλείσει: «Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως», είπε ο επικεφαλής του  Εurogroup προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, τόνισε:«Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ‘γκρίζες’, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».