Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Τουρκίας ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά F16, κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν με σύνεση και να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. «Ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους. 

Ads

Όπως υπογράμμισε «η κατάσταση είναι σοβαρή» και η επιθυμία του ΝΑΤΟ είναι «να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας». Ερωτηθείς εάν υπήρχε πιθανότητα το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε εντός της Συρίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι εκτιμήσεις που έχουμε από τους συμμάχους συνάδουν με τις πληροφορίες που έχουμε από την Τουρκία».«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μέχρι στιγμής. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, δήλωσε και κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως το ρωσικό μαχητικό δέχτηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Ωστόσο ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με επιστολή του προς τα μέλη και τον ΓΓ του Οργανισμού, υποστήριξε πως δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο το πρωί της Τρίτης και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία. Σημειώνεται ωστόσο πως αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ανέφερε πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ΗΠΑ «η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα», πριν τα τουρκικά F16 χτυπήσουν το ρωσικό μαχητικό. 

Ads

Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη. «Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή» προσθέτει ο Τσεβίκ στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.