Συνταγματική έκρινε την επιβολή του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, αποφάνθηκε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα η πρακτική της διακοπής ηλεκτροδότησης στην περίπτωση μη καταβολής του.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο βασίζει τη νομιμότητα του ειδικού τέλους στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί εκτάκτως, μόνο για δύο χρόνια.

Επιφυλάσσεται, ωστόσο, να κρίνει εκ νέου τη συνταγματικότητα του μέτρο εφόσον αυτό λάβει μόνιμο χαρακτήρα και προσβληθεί εκ νέου στο ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2011 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του ειδικού τέλους ακινήτων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.

Ads

Ανάμεσα σε άλλα, υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί νέο φόρο, αντικρούοντας σε συνταγματικές διατάξεις αλλά στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η οποία προστατεύει την ιδιοκτησία.