Επέμεινε στον ισχυρισμό ότι δεν κάνει μυστική διπλωματία, υπαραμυνόμενος, ωστόσο, της επιλογής του να μην ενημερώνει για το τι συμφώνησε στο Βερολίνο με τον Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσολονίκη. 

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση στο Βερολίνο – προσπερνώντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν είπε τίποτα σε αυτές τις συναντήσεις για κάποια συμφωνία – και ότι πρόκειται για «παρερμηνεία», διότι επρόκειτο για τα «πρακτικά μιας καταρχήν προφορικής συμφωνίας». «Ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας. Και αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από τη δική μας πλευρά, όχι με δική μας υπαιτιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας και πάλι να αναφερθεί στο περιεχόμενο.

«Υπάρχουν πράγματα που λέγονται σε αυτές τις συζητήσεις και δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω και θα πρέπει η αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα σε αυτό το θέμα. Το κλίμα στις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι πως υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης, και πρέπει να υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή, αλλά αυτό δυναμιτίζεται μετά από δημόσιες δηλώσεις», είπε. Όταν ρωτήθηκε εκ νέου για το περιεχόμενο της συμφωνίας και το εάν ενημέρωση για αυτήν τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος απέφυγε και πάλι να απαντήσει και περιορίστηκε στο να δηλώσει πως το αντικείμενό της ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλουν Ελλάδα και Τουρκία σε διερευνητικές συζητήσεις. «Ο βαθμός ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και οι λεπτομέρειες αφορούν τις εμπιστευτικές συζητήσεις που κάνω. Με διαφάνεια κινούμαστε, αλλά τεχνικές συζητήσεις πρέπει να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν μπορούν τα κόμμα και τα ΜΜΕ να ενημερώνονται για όσα γίνονται σε πραγματικό χρόνο», υποστήριξε. 

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συνομιλιών με την Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι επαφές μπορούν να ξεκινήσουν μόλις υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση. «Δεν πρόκειται για ζήτημα όρων, αστερίσκων και προϋποθέσεων». Θύμισε ότι η σύμναση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει τις μονομερείς ενέργειες σε μη οριοθετημένες περιοχές, «άρα δεν μπορούμε να κάνουμε διερευνητικές επαφές, όσο κάποιος προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες». «Εφόσον η αποχώρηση του Oruc Reis σηματοδοτεί την αποκλιμάκωση, τότε “ναι” είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις επαφές με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται. Και η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της πρόθεσής μας για διάλογο. Εμείς ποτέ δεν ρίξαμε λάδι στη φωτιά, ενεργήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία και αυτή έχει αποτελέσματα». 

Τι είπε για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ads

Σε ό,τι αφορά στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη Θεωρώ ότι υπάρχει εθνικό μέτωπο». «Δεν υπάρχει όμως ουσιαστική διαφοροποίηση τουλάχιστον μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Η προσωπική μου εμπειρία από τα συμβούλια των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν η καλύτερη, αλλά είναι μια πιθανή επιλογή, όταν κριθεί απαραίτητο και όταν θα πρέπει να επικυρωθούν ορισμένες αποφάσεις. Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη γιατί έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση περισσότερο από όσο είχα ενημερωθεί εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ένα άτυπο όργανο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και θέλω επίσης να θυμίσω πως σε αυτό κρατιούνται και πρακτικά».