Στο ρυθμό της τρόικας φαίνεται να χορεύει η κυβέρνηση, η οποία επιταχύνει το τέμπο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η επιστροφή φαίνεται πως θα κοστίσει ακριβά σε συνταξιούχους και φορολογούμενους που θα δουν νέα επώδυνα μέτρα να λαμβάνονται για χάρη των δανειστών.

Ads

«Συμβόλαιο θανάτου» χαρακτηρίζει η Αυγή τα όσα αποφάσισαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. «Ναι σε όλα, χωρίς προσχήματα και αστερίσκους, είναι η απάντηση που έδωσαν χθες Σαμαράς και Βενιζέλος προς την τρόικα για να αποφύγουν τον αιφνίδιο θάνατο της κυβέρνησής τους και να φθάσουν, όπως – όπως, στις εκλογές με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος.

Στην προσπάθεια της να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,5-3 δις η κυβέρνηση φαίνεται να λέει «ναι» σε όλα. «Ναι» σε αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, αλλά και απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, «ναι» στο νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει την πιστωτική γραμμή για το 2015, αλλά «ναι» και στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέσα από νέα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική «τρόικα» κατά τη χθεσινή σύσκεψη της.

Ads

Οι παρεμβάσεις που αναμένονται στο ασφαλιστικό, είναι η αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 στα 20 έτη για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη και οι οποίες αναμένεται να έχουν ως επίπτωση νέες μειώσεις στις συντάξεις ως και 30%. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 για όλους και αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση ΕΚΑΣ. η τρόικα ζητάει επίσης καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους. Επιπλέον, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η παράταση του «παγώματος» των συντάξεων, το οποίο ισχύει έως το τέλος του 2015 και άρα απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης στις εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας για μέτρα ύψους 1 δις ενόψει της συμφωνίας βάζει στο στόχαστρο και τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. «Η τρόικα πάτησε το κάστρο του ΦΠΑ» γράφει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Τα Νέα». Όπως διέρρευσε, η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση του χαμηλού συντελεστή του 6,5% που ισχύει σήμερα στο 8-10%. Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο ΦΠΑ, μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενώ επηρεάζονται και τα νησιά για τα οποία ισχύει ειδικό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, η τρόικα για να επιστρέψει ζητά από την πρωτοχρονιά του νέου έτους μειώσεις μισθών για όλες τις κατηγορίες στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να κοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ίσως και ολόκληρο το ποσό της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου. Αποφασισμένη είναι επίσης η κυβέρνηση για την καθιέρωση νέου κλιμάκιου με αμοιβές ιδιωτικού τομέα για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. οι πληροφορίες θέλουν τρόικα και κυβέρνηση να τα έχουν βρει, επίσης, για μειώσεις στα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων, των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που παρά τις γενικές μειώσεις, με αποφάσεις των διοικήσεών τους διατήρησαν τις αμοιβές τους εκτός των ορίων του ενιαίου μισθολογίου.

Στο τραπέζι επανέρχεται και η πολύπαθη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αν και οι οφειλέτες σπεύδουν ήδη στα ταμεία τους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με 40.000 αιτήσεις να έχουν γίνει ήδη δεκτές, οι δανειστές συνεχίζουν να δυσφορούν και να πιέζουν για μείωση του αριθμού των δόσεων. «Βράζουν στον ΕΝΦΙΑ τους», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής Ελευθεροτυπίας, που επανέρχεται στη υποχώρηση που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση αποσύροντας τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, με την εφημερίδα «Δημοκρατία» να κάνει την ίδια στιγμή λόγο για «κόκκινες γραμμές, που έγιναν ροζ κορδέλες».

Δείτε τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου: