Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» πήρε η κυβέρνηση την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί την επίτευξη συμφωνίας – βάσει της ελληνικής πρότασης – με τους δανειστές. Σημαντικές απώλειες πάντως σημειώθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βουλευτές και υπουργοί δήλωσαν «παρών» ενώ ακούστηκαν και δυο «όχι». Αρκετοί ήταν και οι βουλευτές που απήχαν. Καμία διαρροή από τους ΑΝΕΛ. 

Ads

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρέα. «Παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος της Βουλής), ο Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, Θανάσης Σκούμας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης.


Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από τον Αλέξη Μητρόπουλο

Από τους ΑΝΕΛ δεν σημειώθηκε καμία διαρροή. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Μαυραγάνης, Νίνα Κασιμάτη κατά την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων έλειπαν από την αίθουσα και προσήλθαν κατά τη δεύτερη ψηφίζοντας τελικά «ναι». 

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, η πρόεδρος της Βουλής που είχε επιλέξει να μην προεδρεύσει προκειμένου να τοποθετηθεί ως βουλευτής ανακοίνωσε ότι στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα πει «παρών». 

Ads

Τη συζήτηση έκλεισε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αυστηρό μήνυμα: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η συνείδηση του καθενός, καθεμίας βαραίνει. Αναμετριόμαστε με το μπόι μας, και με το μπόι της Ιστορίας. Είναι ταυτόχρονα σαφές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης».

«Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, τον υπ. Οικονομικών, το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά και για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης όλων των κομμάτων αποτελεί ψήφο συνείδησης και ψήφο υψηλής ευθύνης. Όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί» κατέληξε. 

Αναλυτικά όλα όσα έγιναν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή:

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με γραπτή δήλωσή του υποστήριξε ότι με το «παρών» εξέφρασε τη ριζική και κατηγορηματική του αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της Ελλάδας. Τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά «όχι ένα πρόγραμμα λιτότητας νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας».

Στο μεταξύ σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, που απείχαν από την ψηφοφορία τόνισαν ότι επέλεξαν αυτή τη στάση για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη διαδικασία και να δηλώσουν την ανάγκη για συνολική αλλαγή πορείας.