Ανοιχτό debate προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της κύρωσης ή μη από τη Βουλή της συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ads

Οι έως τώρα πληροφορίες από το Μαξίμου δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται στη μη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και επιλέγει την οδό της ξεχωριστής ψήφισης των νομοσχεδίων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της. Ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

Σήμερα παρενέβη στο θέμα και ο ευρωβουλευτής Δημητρης Παπαδημούλης ζητώντας, με ανάρτησης του στο twitter να πάει η συμφωνία στη Βουλή: “Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή έγκριση για τετράμηνο συμφωνία. Ας ζητήσει άμεσα και το Ναι της Βουλής. Είναι θέμα λογικής συνέπειας και δημοκρατίας”.

Αντιθέτως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αγορά”, ειπε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν είναι απαραίτητο, ούτε υποχρεωτικό να έρθει στη Βουλή. Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε και τη γνωστή θέση του ότι η συμφωνία “παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα”. “Σας διαβεβαιώνω όμως”, πρόσθεσε, “ότι αυτα τα προβλήματα δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας”. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: “Ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που πρώτα από όλα θα καθορίσει σε κάθε φάση, με τη βούληση και τους αγώνες του, τις επιλογές σ” αυτόν τον τόπο”.

Ads

Κατα της κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή τάχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημητρης Στρατούλης με συνέντευξή του στο Mega: ” Πρόκειται” είπε, “για συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης, χωρίς Μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή”.

Την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή ζητούν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι. “Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό δεν το ακούσαμε τελικά: Οτι η παράταση της συμφωνίας θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.