«Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Ζήτω ο ελληνικός λαός» είπε κλείνοντας την ομιλία του στο συλλαλητήριο για το Μακεδνικό, ο Μίκης Θεοδωράκης, εκ των κεντρικών ομιλητών της διοργάνωσης. 

Ads

Εκφράστηκε επίσης, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι δυνατό να τη λάβει μια κυβέρνηση μειοψηφίας» -χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση μειοψηφική- και προσθέτοντας ότι «αν μια κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει την υπογραφή της σε απλή ή σύνθετη ονομασία είναι υποχρεωμένη να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού». Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από την πολιτική των γειτόνων.

«Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα, κυρίαρχε λαέ. Για να μη σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή και με κάθε θυσία και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη διάρκειας 30 λεπτών ομιλία του στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα, ο Μίκης Θεοδωράκης -αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση με μπογιές που έγινε στο σπίτι του– υπογραμμίζοντας ότι την αφιερώνει «στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που πέθανε σαν σήμερα στις 4 Φλεβάρη του 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη».

Ads

«Εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα» συνέχισε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αν υποχωρήσουμε στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σ’ αυτούς που μας απειλούν.  Ναι, είμαι πατριώτης, διεθνιστής, περιφρονώ τον φασισμό σε όλες του τις μορφές, προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη. Σας ρωτώ: έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση, κατά την άποψή μου, είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και να μη συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα Μακεδονία γιατί εάν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε εμείς τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια [… ] μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».