Η επόμενη δανειακή δόση της τρόικας προς την Ελλάδα θα καταβληθεί αλλά σε δεσμευμένο λογαριασμό, μεταδίδει την Πέμπτη το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το δημοσίευμα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπογραμμίζει παλαιότερη απόφαση της Ευρωζώνης σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής η Ελλάδα θα υποχρεούται πριν από ο,τιδήποτε άλλο να αποπληρώνει τους τόκους των δανείων της. Υπενθυμίζει επίσης το γεγονός ότι η δόση των 31,5 δις δεν αφορά στις άμεσες εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Με άλλα λόγια, εξηγεί γιατί σίγουρα θα καταβληθεί η επόμενη δόση: Διότι προορίζεται αποκλειστικά για τη συντήρηση του μηχανισμού που κρατάει τη χώρα όρθια απέναντι στα εξωτερικά χρέη της.

Ads

Ήταν ήδη γνωστό ότι είχε δρομολογηθεί η δημιουργία ενός κλειστού, ελεγχόμενου λογαριασμού αρχικά στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, κατόπιν ελληνικών πιέσεων, αποφασίστηκε ο συγκεκριμένος εθνικός λογαριασμός να διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η λογική η οποία θα διέπει τη χρήση του είναι η εξής: Δεν θα επιτρέπεται να «σηκωθεί» ούτε ένα ευρώ, αν αυτό δεν προορίζεται για την αποπληρωμή δανείων.
 
«Ουσιαστικά, ο λόγος για τον οποίο μας δανείζουν είναι για να μη ‘σκάσει’ κανένα ομόλογο την ώρα που πρέπει να αποπληρωθούν οι τόκοι του, γεγονός το οποίο πρακτικά θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών, δηλαδή στη χρεοκοπία», αναφέρει στενός παρατηρητής των οικονομικών εξελίξεων από την οδό Νίκης. Βέβαια, η συγκεκριμένη δανειακή δόση, εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (25 δις) αφορά και στην επιστροφή από το ελληνικό Δημόσιο οφειλών προς εργολάβους, προμηθευτές κ.ο.κ. (6-7 δις).
 
«Για τελευταία φορά, μόνο για φέτος, θα είναι πιο ελαστικοί απέναντι στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν κάποια ποσά για την κάλυψη ενός μικρού –όπως προβλέπεται- πρωτογενούς ελλείμματος (3-4 δις). Άλλωστε, αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξελιχθεί ομαλά και οι μέτοχοι βάλουν δικά τους χρήματα, τότε το Δημόσιο θα λάβει πίσω χρήματα από αυτά που έδωσε στο τραπεζικό σύστημα τον περασμένο Μάιο (23 δις), τα οποία και θα μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει για τρέχουσες ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, από το νέο έτος, οπότε και προβλέπεται ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, μισθοί και συντάξεις θα πληρώνονται εκ των έσω», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ήδη άλλωστε για να καλύπτει τρέχουσες ανάγκες, το ελληνικό Δημόσιο εκδίδει έντοκα γραμμάτια δυο φορές κάθε μήνα και παράλληλα «παγώνει» πληρωμές σε άλλους τομείς της οικονομίας.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες τις οποίες καλείται να ικανοποιήσει αυτός ο ειδικός λογαριασμός είναι αυτές οι οποίες ούτως ή άλλως θα ικανοποιούνταν προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει «έξω». Έστω και αν καθημερινά χρεοκοπεί «μέσα». Αρκεί λοιπόν να θυμηθεί κανείς τι (δεν) είχε πετύχει η Ελλάδα στο ιστορικό Εurogroup του Φεβρουαρίου.