Για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι έκανε λόγο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας μάλιστα πως παρατηρεί τρία «ολέθρια σφάλματα» αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ads

Ειδικότερα, μιλώντας στο Κόκκινο, στους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο, ανέφερε αρχικά πως «Η κατάργηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας σε συνδυασμό με την κατάργηση των μασκών και τον τερματισμό του προγραμματισμού των εμβολιασμών, είναι τρία ολέθρια σφάλματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι νέα έκρηξη της πανδημίας».

«Ότι γίνεται αυτή τη στιγμή θα το πληρώσουμε πανάκριβα το χειμώνα. Το έργο το έχουμε ζήσει τρεις φορές. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, το λένε οι πάντες και εμείς με τα τρία ολέθρια σφάλματα που γίνονται αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να  πυροδοτηθεί μία τεράστια έκρηξη η οποία μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος και αναλυτικά στα λάθη που παρατηρεί:

«Τα τρία θανάσιμα αμαρτήματα είναι κατ’ αρχάς η κατάργηση ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας που σημαίνει ότι οποιοδήποτε στέλεχος μπορεί χωρίς κανένα έλεγχο να εισέλθει στη χώρα. Το δεύτερο ολέθριο σφάλμα είναι η κατάργηση του μόνου αποτελεσματικού μέσου που διαθέτουμε, αυτό της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Με  την κατάργηση των μασκών το στέλεχος αυτό θα μπορεί να δώσει έκρηξη στο μέλλον. Το τρίτο σφάλμα είναι ότι σταματήσαμε τον προβληματισμό και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών είτε πρόκειται για την διενέργεια τέταρτης δόσης, είτε αφορά ένα νέο πολυδύναμο εμβόλιο. Αν συνδυαστούν αυτά τα τρία λάθη, μην εκπλαγούμε όταν κατά τον Οκτώβρη βιώσουμε και πάλι έκρηξη στα δημόσια Νοσοκομεία που θα δίνουν μάχες για τις ανθρώπινες ζωές.

Ads

Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο στελέχη του ιού. Το Όμικρον 4 και Ο5 που είναι λίγο χειρότερα από την παραλλαγή Όμικρον, γιατί έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι πιο νοσογόνα, χωρίς να αποκλείει κανείς την ύπαρξη μίας νέας παραλλαγής που να συνδυάζει την Όμικρον και την Δέλτα. Αν εισέλθει στη χώρα μια τέτοια παραλλαγή η κατάσταση χωρίς τις μάσκες θα είναι ανεξέλεγκτη και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει θύελλα κρουσμάτων. 

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η αλλαγή στο Σύστημα Υγείας σύμφωνα με την οποία πάλι ενώθηκαν τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Παπανικολάου και πλέον είναι όλα τα περιστατικά μαζί. Δεύτερον αρχίζουν οι άδειες του προσωπικού και πλέον οι 12 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι λειτουργικές και στελεχωμένες, θα μειωθούν γιατί θα πρέπει να πάρει άδεια το προσωπικό.

Το Σύστημα Υγείας δεν αντέχει πάνω από 300 – 400 διασωληνωμένους μόνο COVID, γιατί όλα τα υπόλοιπα περιστατικά έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα και αυτό ήδη το πληρώνουμε ακριβά.  Απέναντι σε αυτά τα θέματα δυστυχώς δεν διακρίνω κάποιο αποτελεσματικό προγραμματισμό χωρίς να παραβλέπεται η ανοργανωσιά που εξακολουθεί να υπάρχει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και που φτιάχνει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα το συναντήσουμε μπροστά μας. Η οικονομία μπήκε πάνω από την υγεία και την προστασία της ζωής και όλοι σιωπούν. Αυτή η σιωπή που υπάρχει σε όλα τα μέσα επικοινωνίας, είναι εφιαλτική σε μια στιγμή που κανείς δεν θα έπρεπε να εφησυχάζει».