Η Νέα Δημοκρατία έχει δυο γραμμές για το Σκοπιανό, η μια του Βουκουρεστίου για σύνθετη ονομασία και η άλλη του 1992, χωρίς τον όρο «Μακεδονία», είπε στον realfm 97,8, ο Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ ο ίδιος τάσσεται με τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ads

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της αξιωματικής αντιπoλίτευσης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ανέφερε:

«Εμείς τι λέμε τώρα, ότι βεβαίως είναι πολύ σημαντικό το θέμα του ονόματος, αλλά προέχουν όλα τα άλλα που αφορούν κάθε έκφραση αλυτρωτισμού και ταυτόχρονα αλλαγή του Συντάγματος. Η όποια αλλαγή του Συντάγματος κάνουν αυτοί, πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΟΗΕ, ώστε αν τυχόν πάνε μετά να το ξανά αλλάξουν, να έχουμε το πάνω χέρι στη μη τήρηση της συμφωνίας. Και μετά να μπούμε στη συζήτηση για το όνομα. Πείτε, λοιπόν, ότι έρχεται η ευλογημένη στιγμή που οι Σκοπιανοί τα αλλάζουν όλα αυτά, προσωπικά εκτιμώ ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο που είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Πείτε όμως, για χάρη της συντομίας της κουβέντας, ότι έχει συμβεί. Τότε, η Νέα Δημοκρατία, για να ξεκαθαρίσει και το θέμα που μας λένε για το όνομα, θα κάνει σύγκληση της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Εγώ δεν μασάω τα λόγια μου. Εκεί θα υποστηριχθούν οι δύο γραμμές. Η μία γραμμή, εφόσον έχουν γίνει όλα τα άλλα προαπαιτούμενα, θα βασίζεται πάνω στη γνωστή γραμμή του Βουκουρεστίου και θα υπάρχει και μία άλλη γραμμή, θέλετε να το πείτε σκληρή γραμμή, που θα βασίζεται πάνω στην απόφαση του 1992, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Προσωπικά εγώ δεν υπήρξα ποτέ ανεμοδούρας. Εγώ το 1993, όταν προκηρύχτηκαν εκλογές, ακολούθησαν τον Αντώνη Σαμαρά, ακριβώς για το θέμα αυτό. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αντιθέτως, με είχε τιμήσει αντιστρόφως ανάλογα της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας. Εγώ, επομένως, θα υποστηρίξω και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή τη γραμμή του 1992, της μη χρήσης του όρου “Μακεδονία”. Εκεί θα ληφθεί, λοιπόν, μία απόφαση κατά πλειοψηφία. Αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα που είπαμε, νομίζω ότι θα περάσει η παρουσία της εθνικής γραμμής στο Βουκουρέστι».