Για «εικόνα συνολικής θεσμικής παρακμής της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια εικόνα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel.

Ads

Σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε για την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «εκτός του ότι είναι πολύ αρνητικό να ακούγεται για άλλη μια φορά η χώρα μας στο εξωτερικό για τέτοια θέματα, φαίνεται ότι η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας δεν μπορεί να ασχολήθηκε και να ζήτησε την άρση ασυλίας της κ. Σπυράκη για κάτι ασήμαντο».

Συμπλήρωσε πως «όταν ένας άνθρωπος ελέγχεται για ζήτημα που έχει να κάνει με διαχείριση χρημάτων, δεν μπορεί να διατηρεί την κομματική του ιδιότητα» και πως «η ΝΔ πρέπει να αποπέμψει την κ. Σπυράκη μέχρι να απαντηθούν όλα αυτά».

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, υπογράμμισε ότι «πριν από λίγο καιρό, το κυριακάτικο Βήμα δημοσίευσε, με τα αρχικά τους, τα ονόματα των αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί στην ΕΥΠ για να κάνουν χρήση του Predator» και ότι «σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα είχε γίνει “σεισμός”, αλλά στην μπανανία του κ. Μητσοτάκη ήταν απλά Κυριακή». «Έχουμε λοιπόν επίσημη παραδοχή ότι το Predator είναι κρατική υπηρεσία», είπε.

Ads

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με αφορμή την περίπτωση Χατζηδάκη, για «ρυπαρά δίκτυα», τόνισε ότι «αν πάρουμε ως δεδομένο αυτό, σημαίνει ότι η ΕΥΠ έχει διαλυθεί ως υπηρεσία, ότι δεν προασπίζεται πλέον την εθνική ασφάλεια και αυτό αποτελεί αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη».

«Από εκεί και πέρα, αν ισχύουν τα περί ρυπαρών δικτύων, περιμένουμε να δούμε συλλήψεις. Δεν έχουμε δει όμως ποτέ καμία μαφία να συλλαμβάνει τον εαυτό της», πρόσθεσε. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ακόμη ότι «σύμφωνα με την έρευνα του Documento, ο κ. Χατζηδάκης φέρεται να ήταν υπό παρακολούθηση για περισσότερο από έναν χρόνο, υπάρχουν πάνω από 6 υπογραφές της αρμόδιας εισαγγελέως», ενώ σχολίασε ότι «αν είχε στάλα αξιοπρέπειας ο κ. Χατζηδάκης, δεν θα εμφανιζόταν όλες τις τελευταίες μέρες με τον κ. Μητσοτάκη σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Τόνισε επίσης τη βεβαιότητά του ότι «παρά την τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη χώρα υπάρχουν ακόμα δικαστές και η δικαιοσύνη θα προχωρήσει στη διερεύνηση των ευθυνών».

Μιλώντας για την κρίση των κόκκινων δανείων, σχολίασε ότι «είναι πραγματικά αστείο να ακούμε ότι ο κ. Σταϊκούρας τσακώθηκε με τις τράπεζες» και πως «η μόνη περίπτωση να τσακωνόταν πραγματικά ο κ. Σταϊκούρας με τις τράπεζες είναι αν τους ζητούσε πίσω τα 390 εκατ. ευρώ που χρωστά η ΝΔ ή τα 12 εκατ. ευρώ που χρωστάνε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση, με τον πτωχευτικό νόμο Σταϊκούρα, νομοθέτησε την πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, που υπήρχε μέχρι το 2019 με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, τονίζοντας ότι έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τρεις φορές τροπολογίες. «Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πτωχευτικό νόμο χειρότερο από αυτόν που πρότεινε το ΔΝΤ την περίοδο 2012-14, στις πιο σκληρές μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας. Το γεγονός μάλιστα ότι τα κόκκινα δάνεια του “Ηρακλή” δόθηκαν σε funds με νόμο του 2003, ο οποίος δεν έχει κανένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μίας κυβέρνησης που ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να δώσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη ακόμα και για υποθέσεις απιστίας», είπε.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται από το 2019, έχουμε συν 8 δισ. χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συν 8 δισ. στην εφορία» και υπογράμμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση σε 120 δόσεις και τη διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους.