Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης για το άνοιγμα των σχολείων και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και αφορά αλλαγές στην Παιδεία.

Ads

Όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης, ήδη η επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας έδειξε πως η συμμετοχή είναι μικρή, αφού το 61% των μαθητών δεν πήγε στο σχολείο. «Είναι αποτέλεσμα μιας πρόχειρης και βιαστικής απόφασης της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Φίλης. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει και δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπευσης, καθώς το εκπαιδευτικό προσωπικό δουλεύει πλέον μέσα στην τάξη. «Η κυβέρνηση διέλυσε το μάθημα», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμα, ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι πολιτική που εξυπηρετεί στην κατασκευή μιας εικόνας κανονικότητας στην οικονομία ώστε να δημιουργηθούν και οι ανάλογες πολιτικές συνθήκες. Χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «ανώφελη», καθώς δε γίνεται καμία προετοιμασία για τον Σεπτέμβρη όπως αρχικά διατεινόταν η κυβέρνηση, αλλά ούτε μπορεί να γίνει εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι ανά τον κόσμο συμφώνησαν ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ενήλικες. «Ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι και να μην αποδειχθεί επικίνδυνο το ρίσκο», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης και στα προσωπικά δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι με βάση στοιχεία, αποδεικνύεται η παραβίαση των προσωπικών στοιχείων καθηγητών και μαθητών. «Το σύστημα του υπουργείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ανοχύρωτο», δήλωσε και πρόσθεσε πως στην ιστοσελίδα υπάρχει πιθανότητα εκμετάλλευσης των στοιχείων.

Ads

Τέλος, για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά αλλαγές στην Παιδεία, υποστήριξε πως αυξάνει τις εξετάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και δυσκολεύει το σχολείο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα για το κράτος. «Δίνει την ευθύνη για την εκπαίδευση των παιδιών στην οικονομική ικανότητα των γονέων», συμπλήρωσε. «Είναι ένα νομοσχέδιο ανταγωνιστικό», κατέληξε.