«Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας». Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της την Τετάρτη προς την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Ads

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η κ. Βαλαβάνη σημείωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την περικοπή του, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα δεχθεί επιβολές, ιδίως σε ό,τι αφορά αξιώσεις των πιστωτών για νέες περικοπές και πρόσθεσε: «Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα».

Επανέλαβε ότι θα αρθεί το μέτρο του πλειστηριασμού των κατοικιών και πως θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εξήγγειλε ότι θα επανασυνδεθεί το ρεύμα στις φτωχές οικογένειες. «Πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το πού θα βρει η κυβέρνηση πόρους, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε: «Θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων».