Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δώσει «σωσίβιο» στην κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας το «παράθυρο» που άφησε «ανοιχτό» ο Κ. Μητσοτάκης για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ads

Μιλώντας στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», όπου έκανε τις σχετικές δηλώσεις και ο πρωθυπουργός νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για παιχνίδια και πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη «με τα προσωπικά του αδιέξοδα».

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος έλεγε “αυτοδυναμία ή τίποτα”, βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά και αλλάζει τακτική», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Δεν πρόκειται να δώσω σωσίβιο σε μια κυβέρνηση της φθοροποιού στασιμότητας, όπως η Ν.Δ., η οποία βυθίζεται στα λάθη της, στην αλαζονεία της και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι ο ίδιος και η παράταξη της οποίας ηγείται τοποθετούνται με υπευθυνότητα και αξιακά, επιδιώκοντας συναινέσεις και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης διαφορετικού τύπου και με άλλες προτεραιότητες από εκείνες της ΝΔ.

Ads

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ότι θα επιχειρήσει από την πρώτη Κυριακή να λάβει την εντολή, με σκοπό τη δημιουργία μιας κυβέρνησης σταθερότητας με σοσιαλδημοκρατικό κορμό. Μέμφθηκε δε τον κ. Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό του πριν από μήνες ότι «η πρώτη Κυριακή είναι τυπική διαδικασία», εννοώντας το «κάψιμο» της απλής αναλογικής, κάτι το οποίο ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε ως συνταγματικά απρεπές.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς και «όποιος πιστεύει σε προγραμματικές συνεργασίες θα το αποδείξει την πρώτη Κυριακή, γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι στυγνοί τακτικισμοί».

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Ανδρουλάκη, στις πρώτες κάλπες θα προκύψουν «δύο ειδών κόμματα», οι νικητές και οι ηττημένοι. «Αν είμαστε ισχυροί, θα είμαστε στην όχθη των νικητών και στην όχθη των ηττημένων θα είναι και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε, επιρρίπτοντας βέλη και προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, στην οποία χρέωσε ασάφεια στις θέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, απουσία στρατηγικής, αντιφάσεις και δημοσκοπικές προσεγγίσεις, ενώ στηλίτευσε ως αμφίθυμη τη γραμμή για το Ουκρανικό. «Ο κ. Τσίπρας δεν έμαθε τίποτε από την αποτυχία της διακυβέρνησής του και συνεχίζει τα ίδια πράγματα», κατέληξε.

Κυβέρνηση: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε τη συνεργασία, το διακύβευμα είναι λοιπόν ξεκάθαρο»

«Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε χθες ένα απολύτως θεσμικό σχόλιο περί ενδεχόμενου σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αν αυτό επιβάλλει η λαϊκή ψήφος», αναφέρει σε σχόλιό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει στη συνέχεια ότι «η ισχυρή πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό».

«Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την Σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας».