Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού» στην αποθήκη της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν αυτή η «ασυμφωνία» είναι αποτέλεσμα κλοπής ή γραφειοκρατικού λάθους.

Ads

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, από τη συγκεκριμένη αποθήκη έχει «απολεσθεί» υλικό που συνήθως χρησιμοποιούν τμήματα ταχείας αντίδρασης και Ειδικές Δυνάμεις:

  • Δυο αντιαρματικά όπλα
  • Εκρηκτικά
  • Βραδύκαυστο φιτίλι
  • Ποσότητα σφαιρών 

Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη αποθήκη φυλάσσεται νυχθημερόν με σκοπιά ενώ υπάρχουν κάμερες ασφαλείας αλλά και συναγερμό. Δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, γεγονός το οποίο, εάν τελικά αποδειχθεί κλοπή, «δείχνει» πως αυτή έγινε εκ των έσω.

Το καλύτερο σενάριο θα είναι να πρόκειται για λάθος μεταξύ των καταμετρήσεων, δεδομένου ότι ο τελευταίος σχετικός έλεγχος έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Το πρόβλημα είναι – και προφανώς πρόκειται για δομικό – πως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα. Ταυτόχρονα διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Ads

Φυσικά υπάρχει και το πιο ανησυχητικό σενάριο, αυτός της εγκληματικής ενέργειας που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Ο στρατός δεν έχει ξεχάσει τις επιδρομές της 17 Νοέμβρη στο στρατόπεδο του Συκούριου Λάρισας ακόμη και από το Πολεμικό Μουσείο. Με ένα από εκείνα τα όπλα είχε γίνει η απόπειρα κατά του Γ. Παλαιοκρασσά στο Σύνταγμα, όπου έχασε τη ζωή του ο Θάνος Αξαρλιάν.

Γι’ αυτό και η Αντιτρομοκρατική έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» το χρονικό διάστημα της τελευταίας διετίας και 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνέστησε αυτοσυγκράτηση αφήνοντας αιχμές για πολιτική «σπέκουλα». Είπε πως το θέμα «δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες». Ζήτησε να αναμείνουν όλοι το πόρισμα των προανακριτικών οργάνων πριν καταλήξει κάποιος σε «επιπόλαια και ανεύθυνα συμπεράσματα». Συνέστησε τέλος, «λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Αμυνας:

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο News 24/7 δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές».

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης.

Για την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε σχετικά: «Ναι, έγινε γιατί τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες». Οπως μάλιστα πρόσθεσε το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, «δεν έχει κανένα νόημα». Αλλά τόνισε: «Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Στο μεταξύ, στην εν λόγω μονάδα μετρούν και ξαναμετρούν το υλικό για να αποκλειστεί λάθος στην καταμέτρηση.

Όποια κατάληξη και αν έχει η υπόθεση των εξαφανισμένων(;) πυρομαχικών του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, το ανησυχητικό γεγονός, ότι ένα 24ωρο μετά την διαπίστωση της αναντιστοιχίας ανάμεσα στο υλικό που έπρεπε να υπάρχει στην αποθήκη, με αυτό το οποίο υπήρχε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται όντως για κλοπή ή για συνηθισμένο λάθος ανάμεσα στις καταμετρήσεις, παραμένει.