Σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017, που σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή σελίδας, φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση. 

Ads

Σύμφωνα, με δημοσίευμα του Έθνους, οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά γίνονται μυστικά. Επαφές γίνονται τόσο με ξένους οίκους όσο και με τους δανειστές, με απώτερο στόχο η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. 

Κι αυτό διότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει επηρεάσει θετικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν αποκλιμακωθεί στο 6,7%, ενώ μέχρι να γίνει η έξοδος στις αγορές αναμένεται να έχουν πέσει στο 5% ή και χαμηλότερα.

Ρόλο φυσικά θα παίξει και η πολυαναμενόμενη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι. 

Ads

Στο ζήτημα του χρέους ο ESM φέρεται να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο συζητά με το ΔΝΤ, με βασικό άξονα την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Το Βερολίνο προκρίνει επιμήκυνση κατά μία δεκαετία του πιο μακροπρόθεσμου κομματιού του χρέους αλλά διαφωνεί στη σταθεροποίηση του επιτοκιακού κόστους που ζητά το ταμείο. Τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται πως θα διατηρηθούν στο 3,5%.