Μόλις δυο ημέρες μετά την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μια μυστική τριμερής συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας. 

Ads

Τη συνάντηση που αποκαλύπτει την πρόθεση της Γερμανίας να κάνει τον διπλωματικό μεσάζοντα γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τελικά επιβεβαίωσαν στο «Βήμα» ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνάντησης και ότι ο διπλωματικός σύμβουλος Γιαν Χέκερ «εργάστηκε μεθοδικά» γι’ αυτήν, διευκολύνοντας αρχικά την επικοινωνία μεταξύ του Ιμπραχίμ Καλίν και της Ελένης Σουράνη, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ads

Κατά τις ίδιες πηγές, παρά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, η Αθήνα έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να τορπιλιστεί η δυνατότητα συνομιλίας ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συνάντηση του Βερολίνου βοήθησε στο θετικό, όπως επίσης εκτιμάται, αποτέλεσμα του  Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας.