Συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα, Πόουλ Τόμσεν είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Φρανκφούρτη. Το υπ. Οικονομικών επιβεβαιώνει την πληροφορία ενώ το ταμείο σε ανακοίνωσή του σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνονται συζητήσεις για την αλλαγή διαχείρισης του χρέους. 

Ads

Η πληροφορία για τη συνάντηση Τόμσεν – Βαρουφάκη έγινε γνωστή από ανάρτηση στο Twitter του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επικαλέστηκε «δύο αξιόπιστες πηγές» και μετέδωσε την είδηση.

Ο δε Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική «La Repubblica» σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η συνάντηση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν έχει μπει σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους».
 
«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» σημειώνει το ΔΝΤ.
 
Το ΥΠΟΙΚ πάντως στην ανακοίνωση του σημειώνει ότι «η συνάντηση» Βαρουφάκη – Τόμσεν «ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους».