Μύλος με την λανθασμένη εκκαθάριση των δηλώσεων που παρατηρήθηκε σε βάρος φοιτητών, ανέργων, νοικοκυρών και υποαπασχολούμενων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για πολύ χαμηλά εισοδήματα. Το υπ. Οικονομικών παραδέχτηκε ότι έχει γίνει λάθος και υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί άμεσα ενώ την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λέει ότι «δεν έχει γίνει κανένα λάθος»! Και οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να αγωνιούν. 

Ads

Μετά τη λήψη από φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα εκκαθαριστικών που τους καλούσαν να καταβάλουν εξωπραγματικά ποσά, το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε το πρόβλημα στο ότι η εκκαθάριση των συγκεκριμένων φορολογικών δηλώσεων έγινε πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. 

Στις δηλώσεις αυτές, εξηγούσαν κύκλοι του υπουργείου, εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα taxisnet της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ). 

Για τον λόγο αυτόν η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεων τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος, καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνιζαν οι ίδιες πηγές. 

Ads

Στη συνέχεια διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων και θα διορθωθούν τα λάθη. Εξάλλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.

«Δεν υπάρχει λάθος» λέει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης» στις δηλώσεις αυτές.

Η σχετική ανακοίνωση της ΓΓΔΕ Εσόδων επισημαίνει ότι «με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής: 

Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. 

Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS».