Για την πανεπιστημιακή κοινότητα, το άσυλο παραπάνω από το νόμο, είναι μια ακαδημαϊκή παράδοση τόνισε σε συνέντευξη τύπου, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με αφορμή της επετειακές εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.

Ads

 
«Κανείς δεν είναι παραπάνω από το νόμο, παρά μόνο οι παραδόσεις μας. Και το άσυλο είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση. Συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, συνδέεται με τη διακίνηση των ιδεών, την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου, από οποιαδήποτε εξωτερικό παράγοντα» δήλωσε ο πρύτανης και συνέχισε: «Για μας, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει».
 
Ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση με την αστυνομία, για να μην επέμβει χωρίς την έγκριση του πρύτανη και των πανεπιστημιακών οργάνων, εάν σημειωθούν έκτροπα.
 
«Το πανεπιστήμιο δε φοβάται, γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι στόχος» τόνισε ο πρύτανης, επισημαίνοντας ότι «θα είναι ανοιχτό» και «φωταγωγημένο», περιφρουρημένο από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές και τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στις επετειακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Τέλος ο κ. Μυλόπουλος υπογράμμισε ότι το ΑΠΘ όπως και τα άλλα πανεπιστήμια «έχει πάρει θέση υπέρ της κοινωνίας», απέναντι στη «λαίλαπα, που θέλει να αλώσει τη χώρα και το δημόσιο χώρο της» και κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους πολίτες της, την «πόλη να προστατέψει το πανεπιστήμιο της».
 
Τόνισε ότι το φετινό μήνυμα εκτός από την επετειακή έχει και άλλη διάσταση, καθώς «σε στιγμές που φαίνεται να μην υπάρχει ελπίδα, όπως και το ΄73, από το πανεπιστήμιο, μέσα από τις ιδέες και τη γνώση και τον πολιτισμό, μπορεί να ξεκινήσει η αναγέννηση».