«Δεν δικαιούται κανείς άλλος, ούτε να κάνει χρήση των όπλων, ούτε να αυτοδικεί», διαμηνύει στο tvxs.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική αυτόβουλης συγκρότησης σωμάτων πολιτοφυλακής*. Είχαν μεσολαβήσει σχετικά ρεπορτάζ από το tvxs.gr. Ανάλογες αναφορές ακολούθησαν στη Βουλή. Για αντιδημοκρατικές εκτροπές κάνει λόγο το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 

Ads

Κληθείς να σχολιάσει την προωθούμενη συγκρότηση ομάδων πολιτών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε στο tvxs.gr

«Υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών, υπεύθυνος για την ασφάλεια του κράτους, της χώρας, είναι μόνο η Ελληνική Αστυνομία. Είναι οι υπηρεσίες της χώρας που είναι εντεταλμένες από το Σύνταγμα για το σκοπό αυτό».
 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε πως η «αποφασιστική απάντηση» της πολιτείας «θα είναι η επίλυση των προβλημάτων, ούτως ώστε να μη δίνεται σε κανέναν το δικαίωμα να προχωρεί σε τέτοιες παράνομες ενέργειες».
 
«Αντιδημοκρατικές εκτροπές»
 
Από την πλευρά της, η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιωμάτων, δηλώνει στο tvxs.gr:
 
«Οι ομάδες πολιτοφυλακών, οι οποίες αποτελούν τη σύγχρονη ελληνική εκδοχή των Κου Κλουξ Κλαν, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Εντάσσονται στην άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα, στη μετατόπιση της πολιτικής σκηνής προς τα δεξιά, στο αντιαριστερό μέτωπο που βλέπουμε να αναπτύσσεται. Αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη.»
 
«Η εγκληματικότητα είναι γεγονός ότι παράγει φόβο. Ο φόβος από την άλλη πλευρά παράγει ανοχή σε αντιδημοκρατικές εκτροπές και φασιστικές πρακτικές. Νομίζω ότι σε αυτό πατάνε οι ποικιλώνυμες ομάδες σωτήρων της περιουσίας και της ζωής των Ελλήνων πολιτών», προσθέτει.
 
Απαντώντας στην επισήμανση ότι ορισμένες αντίστοιχες οργανώσεις δεν χρησιμοποιούν ρατσιστική φρασεολογία και μάλιστα απευθύνουν έκκληση ακόμη και στην Αριστερά, η ίδια απαντά:
 
«Νομίζω ότι πρόκειται για καμουφλάζ. Οι όροι για την κοινωνική αυτοάμυνα διαμορφώνονται διαφορετικά: μέσα από τις κοινωνικές οργανώσεις, μέσα από μαζικά καλέσματα στις γειτονιές και στους δήμους, μέσα από τη φοιτητική νεολαία. Όχι μέσα από άγνωστους οι οποίοι συγκροτούν κατά αυτόν τον τρόπο ομάδες πολιτοφυλακής».
 
Παράλληλα, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιρρίπτει ευθύνες στο ΛΑΟΣ: «Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μετά από το μισαλλόδοξο κήρυγμα του κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, ο οποίος κάλεσε να αλλάξει ο νόμος για την οπλοχρησία και να μην μείνει κανείς μετανάστης στη χώρα. Καταλαβαίνουμε ότι τα θύματα θα είναι οι μετανάστες και οι Αριστεροί».
 
Αναφερόμενη γενικότερα στο φαινόμενο της εγκληματικότητας, η ίδια επισημαίνει πως «συνδέεται και αναπαράγεται με βάση τους αριθμούς της φτώχειας και της ανεργίας», υπογραμμίζοντας: «Όσο διαλύεται η κοινωνία, τόσο αναπτύσσεται η μικρή και μεγάλη παραβατικότητα».
 
*Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο tvxs.gr, το οποίο επικοινώνησε με το ίδρυμα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.