«Σε απόλυτη σύγκλιση» βρίσκονται ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, μπροστά στις «πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους» που θέτουν οι εταίροι, όπως δήλωσε κι επιβεβαίωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δραματικούς τόνους μάλιστα αναγνώρισε και προειδοποίησε πως «εάν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας».

Ads

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου μετά την κρίσιμη και σε βαρύ κλίμα συνεδρίαση των αρχηγών αναφέρει:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Ads

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

 Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους. 

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έκαναν δηλώσεις.

Αντικείμενο φυσικά της σύσκεψης ήταν όλες οι μέχρι τώρα συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI, υπό τη σκιά μάλιστα του ενδεχόμενου ορισμού δημοσιονομικού επιτρόπου που ζήτησε η Γερμανία. Επιδίωξη του Λ. Παπαδήμου ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για τα βασικά θέματα που θα τεθούν, πιεστικά όπως αναμένεται, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, και τα οποία τίθενται ως προαπαιτούμενα για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Τα μέτρα που ζητάει η τρόικα αφορούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους, σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων, σε περικοπή των προνομίων των ΔΕΚΟ, αλλά και σε θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της εργασιακής σχέσης εργοδότη – εργαζομένου.

Ο Λ.Παπαδήμος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έχοντας από ό,τι φαίνεται λάβει δεσμεύσεις  από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή των αποφάσεων.

Τι είπανε οι αρχηγοί

«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή», ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης αλλά και το δανειακό πρόγραμμα και το PSI καθώς επίσης και κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία πέραν της προαναφερθείσης ατζέντας.

Οι ίδιοι κύκλοι της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι από την μεριά του ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη προστασίας των μισθωτών αλλά και την ανάληψη της ευθύνης από τους εταίρους στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και τέλος υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη η άποψη για τοποθέτηση επιτροπείας στην ελληνική οικονομία.

Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο Α. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Α. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι και τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα.

Μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

»Είπα λοιπόν στον πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα.  

»Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο· εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».