Τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο Γιάννης Μπουτάρης όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των Πρεσπών την οποία και χαρακτήρισε αξιέπαινη προσπάθεια. 

Ads

Σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος είπε, μιλώντας στο TV100: «Είναι δυνατόν να μην είμαι; Ποτέ δεν έχω πει ότι δεν θα είμαι. Αλλά υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για το πώς θα προκύψει ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος. Θα υποβάλλω την υποψηφιότητά μου στην Πρωτοβουλία και αφού γίνει δεκτή, μετά θα είμαι και επίσημα υποψήφιος».

Αναφορικά με τη στήριξη που έχει λάβει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Μπουτάρης απάντησε πως «στην Πρωτοβουλία δεν είμαστε κομματικοί. Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά δέχομαι τη στήριξη Τσίπρα για να εκφράσουμε το δημοκρατικό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη. Κάθε τέτοια στήριξη, όποιος κι αν πει ότι αυτός είναι ένας καλός δήμαρχος, είναι ευπρόσδεκτη». «Δεν υπακούω εγώ στις εντολές που θα δώσει κάποιος αρχηγός κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε πως αυτό που μετρά είναι η στήριξη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και όχι των κομμάτων. «Εμείς απευθυνόμαστε στην πόλη. Τα συμφέροντα των κομμάτων είναι διαφορετικά», υπογράμμισε.

Ads

Μιλώντας για την «κίνηση των 6», το κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο έξι δημοτικών συμβούλων από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, που τάσσονται απέναντί του, ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως έχουν προσωπικό μένος εναντίον του.

«Υπάρχει η ομάδα αυτών των παιδιών, αυτοί οι έξι, οι οποίοι έχουν προσωπικό μένος εναντίον μου. Αυτοί δεν θέλουν τον Μπουτάρη δήμαρχο. Είναι προσωπικά τα συμφέροντα και προσωπικές διαφορές. Εφτά χρόνια ήμασταν μαζί και με αποδέχονταν ως δήμαρχο, πώς θυμήθηκαν ξαφνικά ότι είμαι κακός δήμαρχος», είπε και στη συνέχεια τους καταλόγισε ότι υποδύονται πως χρησιμοποιούν τη φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας αλλά στην πραγματικότητα δεν το εκφράζουν», δήλωσε.

Αναφορικά με τον «Κλεισθενη 1», ανέφερε πως είναι «χαμένη ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση», εκφράζοντας την άποψή του ότι το ζήτημα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να έχει αποσυνδεθεί από τον εκλογικό νόμο.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών 

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τη χαρακτήρισε αξιέπαινη προσπάθεια, καθώς μια χώρα αλλάζει το όνομά της χωρίς πόλεμο.

«Το θέμα είναι να μην θίγουμε ο ένας τον άλλον. Το ζητούμενο είναι σε βάθος χρόνου καμία από τις δύο χώρες να μη νιώθει ηττημένη. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ζήτημα με τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό “Βόρεια”», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι εξαρτάται από την καλή διάθεση των δύο πλευρών εάν θα υπερισχύσει το Βόρεια Μακεδονία ή το Μακεδονία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα χωρών, όπως η Βόρεια Ιρλανδία και η Βόρεια Κορέα.

«Εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από αυτούς, εάν τελικά έχουμε μια διάθεση καλή και οι αναγκαίες υποχωρήσεις που έγιναν και από τα δύο μέρη, είναι τέτοιες οι οποίες σε βάθος χρόνου θα εξομαλυνθούν και δεν θα αισθανόμαστε ούτε εμείς ηττημένοι, ούτε αυτοί ηττημένοι» δήλωσε. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη, για τις 4.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στην επωνυμία τους ή στα προϊόντα τους και πρέπει να κατοχυρώσουν τον τίτλο ή την επωνυμία τους σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο. 

«Υπάρχουν δηλαδή διαδικασίες για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν όμως, εάν δεν τα βάλουμε στο τραπέζι να ξεκαθαρίσουν δεν θα βρούμε ποτέ ησυχία», ανέφερε.