Mε μήνυση απείλησε τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρη Χριστόπουλο, ο Αλέξης Κούγιας εξαιτίας φερόμενων ως δηλώσεών του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με τον προφυλακισθέντα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Σ. Μπούκουρα.

Ads

 
«Πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις στο Γαλλικό Προξενείο (sic) Ειδήσεων ενός καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, ονόματι Δημητρίου Χριστόπουλου, οι οποίες αναπαρήχθησαν από το σύνολο των Μ.Μ.Ε, ο οποίος, όπως πληροφορηθήκαμε ουδεμία σχέση έχει με την νομική επιστήμη, επειδή ασχολείται με τα οικονομικά και γι’ αυτό το λόγο βεβαίως αγνοεί γιατί κατηγορείται ο κ. Μπούκουρας, την διαδικασία με την οποία απονέμεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα και με ποιες προϋποθέσεις κάποιος Έλληνας πολίτης καταδικάζεται για αυτό το αδίκημα» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Αλέξη Κούγια και συνεχίζει:
 
«Η δήλωση του περί του ότι ο τρόπος που ασκήθηκαν οι διώξεις, συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι και τους επιβλήθηκε προσωρινή κράτηση είναι σωστός, και περί του ότι ο εντολέας μας Στάθης Μπούκουρας, θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μας υποχρεώνει να προβούμε στην εξής δήλωση: Εκπροσωπώντας τον κ. Μπούκουρα, αλλά και εκφράζοντας το σύνολο του δικηγορικού μας γραφείου, δηλαδή τον κ. Κούγια και τους συνεργάτες μας, εκφράζουμε την λύπη μας για το χαμηλό επίπεδο του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει την ηθική υποδομή του εντολέως μας, χωρίς να γνωρίζει την ηθική αφετηρία που ο κ. Κούγιας και οι συνεργάτες μας αναλαμβάνουν και χειρίζονται τις υποθέσεις, χωρίς να γνωρίζει την δικογραφία, χωρίς να γνωρίζει τι έχει ισχυριστεί ο εντολέας μας, χωρίς να είναι ο αρμόδιος επιστήμονας για να μιλήσει για την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού δεν είναι νομικός, αλλά καθηγητής σε κάποιο οικονομικό μάθημα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα για να αποκτήσει 2 λεπτά δημοσιότητας, εκμεταλλευόμενος την δυστυχή θέση του εντολέως μας και των υπολοίπων κατηγορουμένων, συκοφάντησε τον κ. Μπούκουρα, αλλά και εμάς τους υπερασπιστές του με τον πλέον ακραίο τρόπο και για αυτό το λόγο, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά τα εξής:
 
1. Ούτε ο κ. Μπούκουρας θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος στην υπόθεση της ΧΑ
 
2. Ούτε εμείς σαν υπερασπιστές λειτουργήσαμε ποτέ ή θα λειτουργήσουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο
 
3. Ουδέποτε θα υπερασπιζόμασταν έναν κατηγορούμενο, ο οποίος θα ήταν Δούρειος Ίππος σε μια υπόθεση, όπως π.χ ήταν ο Ζήγρας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, μόνο και μόνο για να έχουμε μια ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση.
 
Τον κ. Χριστόπουλο θα μηνύσουμε και θα ενάγουμε, τόσο εμείς σαν δικηγορικό γραφείο, όσο και ο κ. Μπούκουρας για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και για την προσβολή της προσωπικότητας μας, επιζητώντας την καταδίκη του στα ποινικά δικαστήρια και διεκδικώντας αποζημίωση».
 
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανταπάντησε ακολούθως μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών.
 
«Διάβασα με ενδιαφέρον – και έκπληξη ομολογουμένως – δήλωση του δικηγόρου του κ. Μπούκουρα σχετικά με υποτιθέμενες δηλώσεις μου αναφορικά με τον πελάτη του. Ο κ. Κούγιας προφανώς με μπερδεύει με συνονόματο συνάδελφό μου οικονομολόγο. Σχετικά με το ζήτημα σχολίασα το προφανές: ότι άλλη είναι η υπερασπιστική γραμμή που διάλεξε ο συγκεκριμένος βουλευτής και άλλη οι έτεροι προφυλακισθέντες συνάδελφοί του, καθώς ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι καν μέλος του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά προέρχεται από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν μίλησα για κανέναν «δούρειο ίππο» κανενός. Με τον τρόπο αυτό εκφράζω την άποψή μου για μια μείζονος ενδιαφέροντος δικαστική υπόθεση που κατ’ εξοχήν άπτεται του ενδιαφέροντός μου υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πολλώ δε μάλλον δεν ασχολήθηκα, ούτε με ενδιαφέρει το πώς το εκάστοτε δικηγορικό γραφείο χειρίζεται τις υποθέσεις του. Ως προς τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς περί «χαμηλού επιπέδου», μου φαίνονται ανάξιοι σχολιασμού, αφού ο κ. Κούγιας δεν φρόντισε καν να μάθει για ποιον μιλάει».
 
Το tvxs.gr βρήκε το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με το ζήτημα. Παρά το ότι σε δεκάδες ελληνικούς ιστότοπους η «είδηση» ήταν ότι «ο Μπούκουρας θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος της Χρυσής Αυγής» το γαλλόφωνο τηλεγράφημα αλλού αποδίδει έμφαση: στο ότι «η ελληνική δικαιοσύνη δείχνει να πιέζει για την ουδετεροποίηση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής», όπως λέει και ο τίτλος του. Η αναφορά σε «Δούρειο Ίππο» διαψεύδεται από τον Δημήτρη Χριστόπουλο.
 
Κατόπιν αυτών είναι προφανές ότι υπάρχει μια σύγχυση: ούτε περί του ίδιου Χριστόπουλου συζητάμε, ούτε περί δούρειου ίππου. Τζίφος.