Με τον λογαριασμό προς το ΔΝΤ να φθάνει περίπου τα 2,5 δις έως τα μέσα Ιουλίου και με τους εταίρους να ποντάρουν στα τελευταία χαρτιά της πιστωτικής ασφυξίας, μια «επιταγή» 5 δις με υπογραφή Πούτιν θα μπορούσε να γίνει έως και «υπερ-όπλο» τακτικής στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Το εάν όμως ο ρώσος πρόεδρος μπορεί, και θέλει, να γίνει ο «Λευκός Ιππότης» της Ελλάδας είναι μια υπόθεση πολύ πιο σύνθετη από μια διαρροή στο Spiegel και μια …περίπου διάψευση του Κρεμλίνου.
Στη σκιά της ομοβροντίας περί Grexit, (πολλοστής) χρεοκοπίας και νέων τελεσιγράφων, το Spiegel  -επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – έγραψε ότι έως την Τρίτη υπογράφεται η συμφωνία Μόσχας – Αθήνας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream και αμέσως μετά η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα προκαταβολή έως και 5 δις ευρώ για το έργο. Πριν όμως ανοίξουν οι… σαμπάνιες στην Αθήνα και οι κρουνοί της οργής στην Ευρώπη, το Κρεμλίνο έσπευσε να βάλει – όχι με απόλυτη σαφήνεια, είναι η αλήθεια – τα πράγματα στη θέση τους.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε μεν ότι υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι για προκαταβολή προς την Ελλάδα, άφησε όμως κι ένα παράθυρο ανοιχτό υπενθυμίζοντας τι είχε πει ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα: «Ο ρώσος πρόεδρος», σημείωσε, «είχε πει ότι ουδείς μας ζήτησε βοήθεια. Φυσικά και συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία. Φυσικά και συμφωνήθηκε στο ανώτατο επίπεδο να εξεταστούν οι λεπτομέρειες αυτών των θεμάτων διεξοδικά. Όμως η Ρωσία δεν πρόσφερε οικονομική βοήθεια διότι δεν της ζητήθηκε βοήθεια».

Στην ουσία, αυτό που αναγνωρίζει το Κρεμλίνο είναι πως μια άμεση προκαταβολή, είτε 3, είτε 5 δις ευρώ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εν είδει δανείου για την κατασκευή του αγωγού, θα σηματοδοτούσε ντε φάκτο οικονομική στήριξη στην πιο κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής μάχης για την χρηματοδότηση της Αθήνας. Και θα ισοδυναμούσε με ευθεία παρέμβαση της Μόσχας σε μια εσωτερική ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση.

Ads

Δεν είναι μια κίνηση που απαραιτήτως δεν θα έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν – είναι όμως μια κίνηση που δεν θα την έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σύμφωνα με ανάλυση του zerohedge.com, εάν ο Πούτιν έδινε «προκαταβολή» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα πετύχαινε «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Αφ’ ενός θα επιτάχυνε το σχέδιό του για το «νότιο διάδρομο» του φυσικού αερίου και θα διατηρούσε την ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αφ’ ετέρου θα εμφανιζόταν ως ο σωτήρας της Ελλάδας και θα αποκτούσε έναν σύμμαχο ικανό να προκαλέσει ρήγμα στην Ευρώπη «στην πολύ συμφέρουσα τιμή των 5 δις ευρώ».

Αυτή όμως είναι η μία ανάγνωση. Πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν, την ίδια ώρα, πως ο Πούτιν είναι ένας μετρ της «απειλητικής διπλωματίας», γνωρίζει όμως πολύ καλά να σταθμίζει και τη συγκυρία στην οποία οι απειλές πρέπει να γίνουν πράξη. Με ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας, με το ρούβλι να έχει υποτιμηθεί έξι φορές και με επίσης ανοιχτό το υπόγειο παζάρι για τις κυρώσεις που έχουν κάνει τη ρωσική οικονομία να αιμορραγεί, η συγκυρία είναι μάλλον συζητήσιμη. Και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις ίδιες πηγές, μπορεί να είναι χρήσιμη μια αιωρούμενη απειλή ρήγματος στην Ευρώπη, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι κρίνει εξίσου χρήσιμη την πρόκληση αυτού του ρήγματος απ’ ευθείας από τη Μόσχα.