Μπορεί να μας έχει βγει το όνομα ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες στην Ευρώπη, τα επίσημα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι τη χάρη έχουν οι Ιταλοί, με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και πολλούς ακόμα να ακολουθούν.

Ads

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για τον ανείσπραχτο ΦΠΑ, πρώτοι στην κούρσα της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη τερματίζουν οι Ιταλοί που χρωστούν 36,9 δισ. του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ανείσπραχτα χρέη ύψους 24,5 δισ. μετρά η Ιταλία, ενώ τα 23,5 δις. ευρώ φτάνουν τα χρέη του ΦΠΑ των Γερμανών.

Τέταρτη σην κατάταξη η Μεγάλη Βρετανία με ανείσπραχτα 17,8 δισ., πέμπτη η Πολωνία με 9,3 δισ., έκτη η Ρουμανία με 7,1 δισ. , έβδομη η Ισπανία με 6,2 δισ. και όγδοη η Ολλανδία με ανείσπραχτα χρέη ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα στην ένατη θέση με 4,9 δισ. ευρώ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ads

Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους.Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».