Έντονη δυσφορία φαίνεται πως προκάλεσε στον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ανάρτηση  της Επιτροπής  «Ελλάδα 2021» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ads

Συγκεκριμένα, από τον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής στο twitter υπήρξε αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ και ακτιβιστή, αλλά και στην ταινία του Κώστα Γαβρά για την υπόθεση. 

«Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρ. Λαμπράκης, σε ομιλία του κατήγγειλε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του. Σε λίγο, θα δεχόταν χτύπημα από λοστό, που θα τον οδηγούσε σε θάνατο 5 μέρες αργότερα. Ο Κ. Γαβράς, 6 χρόνια μετά, σκηνοθετεί το “Ζ”, με θέμα τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη» σημείωνε η Επιτροπή στην ανάρτησή της.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έσπευσε να δηλώσει την διαφωνία του -προτάσσοντας μάλιστα και τη βουλευτική του ιδιότητα με την ανάρτηση της Επιτροπής, θεωρώντας της «άσχετη» με το έργο της.

«Παρακαλώ ως βουλευτής να μου εξηγηθεί, ποια σχέση έχει το έγκλημα της δολοφονίας Λαμπράκη με το έργο της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ιδίως εφόσον ζητούμενο ήταν ένα “σαν σήμερα”, γιατί δεν επελέγη πχ η δολοφονία της Μπουμπουλίνας στις 22/5 του 1825;», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Η απάντηση της Επιτροπής

Η επιτροπή «είναι υποχρεωμένη, εκ της ιδρυτικής της συνθήκης, να αναδείξει όλες τις σημαντικές ιστορικές ψηφίδες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων από την Επανάσταση» αναφέρουν κύκλοι του Ελλάδα 2021, μεταξύ άλλων απαντώντας στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Αναλυτικά οι ίδιες πηγές σημειώνουν:

«Παρακολουθούμε πάντα, με προσοχή, τις κριτικές στο έργο της Επιτροπής γιατί στόχος μας είναι, για το 2021, να σχεδιάσουμε δράσεις που μας ενώνουν.

Θυμίζουμε, λοιπόν, στον βουλευτή κ. Μπογδάνο ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν δημιουργήθηκε για να συμβάλει μόνο στη γνώση της ιστορικής περιόδου του 1821. Είναι υποχρεωμένη, εκ της ιδρυτικής της συνθήκης, να αναδείξει όλες τις σημαντικές ιστορικές ψηφίδες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Επίσης, να φωτίσει και να αναδείξει τον προβληματισμό και τις σκέψεις για το μελλοντικό όραμα της πατρίδας.

Η δολοφονία Λαμπράκη είναι μια θλιβερή ιστορική στιγμή που πήγε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω. Ως εκ τούτου, η επέτειός της είναι πάντα ευκαιρία για λυτρωτικό αναστοχασμό.

Όσο για την ηρωίδα της Επανάστασης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, θυμίζουμε ότι, 11 μέρες πριν, με αφορμή την επέτειο της γέννησής της, είχαμε αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο της».