Το πρώτο «όχι» για την έκδοση 5 Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία ήρθε σήμερα από το Συμβούλιο Εφετών, που εξέτασε την περίπτωση των 2 εξ αυτών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση και για τους άλλους 3.

Ads

Οι ιταλικές Αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα και ζητούν να δικάσουν τους νεαρούς για επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, την περασμένη πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Οι ιταλικές αρχές κατηγορούν τους 5 φοιτητές για αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση», οι οποίες τιμωρούνται με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης ζητείται να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της.

Ads

Οι συνήγοροι των φοιτητών υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος των εντολέων τους είναι «αόριστο και σαθρό», ενώ κάνουν λόγο για διώξεις λόγω πολιτικών φρονημάτων, καθώς οι 5 Έλληνες δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από κατειλημμένο χώρο.