Επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές στην οποία χαρακτηρίζει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές «μονομερείς κινήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Brussels Group, Ντέκλαν Κοστέλο, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον. Η κυβέρνηση έστειλε άμεσα την απάντησή της από τη Βουλή διαμηνύοντας ότι τα νομοσχέδια δεν αποσύρονται. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στη νομοθετική διαδικασία καθώς καλύπτεται από την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και τη «λίστα Βαρουφάκη».

Ads

 
Ο Πολ Μέισον στο ρεπορτάζ του στο Channel 4 παραθέτει την επιστολή Κοστέλο ως εξής: «Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την “ανθρωπιστική κρίση”. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα.

Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο. Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

«Τα νομοσχέδια δεν αποσύρονται» διαμηνύει η κυβέρνηση

Ads

Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες ο υπ. Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, παρενέβη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που ήδη συζητείται στη Βουλή.  «Συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» τόνισε. 

«Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί» τόνισε και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Στο ίδιο κλίμα και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται».