Την Τρίτη αναμένεται να συνεχιστεί η  συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές,  έπειτα από την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπλόκαρε ορισμένες ρυθμίσεις. Όπως δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Μιχάλης Κασσής το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται την κλήρωση και ζητά να παραμείνει το καθεστώς των θέσεων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Ads

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ζητά η κλήρωση να ισχύει μόνο για τις αδιάθετες θέσεις των λαϊκών αγορών. Ο Μ. Κασσής εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του και για το διαχωρισμό των θέσεων παραγωγών και εμπόρων. Παράλληλα, ζήτησε την αύξηση των ημερώνπου θα διαρκούν οι εμποροπανηγύρεις.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης αναμενόταν να ψηφισθεί κατ’ άρθρο σήμερα Δευτέρα, αφού είχε υπερψηφιστεί χωρίς προβλήματα επί της αρχής την Παρασκευή. 

Μετά τη γνωστοποίηση από το βήμα της Ολομέλειας της αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάση Μπούρα με την συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί  λύση.

Ads

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος.

Αργότερα, με σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις με κυριότερη αυτή που αφορά το καθεστώς της κλήρωσης θέσεων στις λαϊκές αγορές.

Ακόμα προανήγγειλε νέα βελτιωτική ρύθμιση για τη διάταξη που αφορά τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών που ως διεύθυνση μεταφέρεται στην περιφέρεια.

Στο μεταξύ, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα διαμαρτυρία των παραγωγών λαϊκών αγορών.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε ότι «η συνέχιση της απεργίας στις λαϊκές αγορές δεν έχει κανένα νόημα και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να στέλνει τους καταναλωτές σε άλλα δίκτυα διανομής».

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου σημειώνεται ότι ψηφίστηκε επί της αρχής από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο κωδικοποιεί και ομογενοποιεί την ως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, ενώ συγχρόνως εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του υπαιθρίου εμπορίου και την εξισορροπεί σε σχέση με εκείνη του στεγασμένου.

Αποσύρθηκε τροπολογία για την προαγωγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Απεσύρθη τροπολογία για τη διαδικασία προαγωγής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, μετά από σχετική επισήμανση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, που συζητούσε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής επεσήμανε στον υπουργό ότι έβαλε το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για τους πάγκους των λαϊκών αγορών, ως να θεωρούσε  ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης σχετίζεται με τις λαϊκές αγορές.

Ο Χ. Αθανασίου παρενέβη και ενημέρωσε ότι θα αποσυρθεί η τροπολογία από το νομοσχέδιο που ήδη συζητείτο στην Ολομέλεια. Μετά από λίγο μετέβη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και ανακοίνωσε και τυπικά την απόσυρση.