Mε διπλή γραμμή άμυνας, πολιτική και αστυνομική, απαντά η κυβέρνηση στην κάθοδο της αγροτικής «στρατιάς» στην Αθήνα, διαμηνύοντας αφ’ ενός ότι οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοιχτές και ξεκαθαρίζοντας αφ΄ετέρου ότι τα τρακτέρ δεν πρόκειται να φθάσουν στο Σύνταγμα.

Ads

«Διάλογος ναι, εκβιασμοί όχι», είναι το στίγμα που αναμένεται να δώσει και ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος εντάσσεται και βελτιωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών που θα παρουσιαστεί πιθανότατα σήμερα.

Μπλόκα κόντρα στα μπλόκα

Ταυτόχρονα όμως η πρωθυπουργική οδηγία είναι να μην φθάσουν και να μην στρατοπεδεύσουν επ’ ουδενί τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της Αθήνας την Παρασκευή. Κατά τις πληροφορίες, προκειμένου ακριβώς να αποτραπεί μια «έφοδος» των τρακτέρ στο κέντρο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει «αντι-μπλόκα», με ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στις εισόδους της πρωτεύουσας – από τα διόδια των Αφιδνών και τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής έως το Χαϊδάρι και το λιμάνι του Πειραιά.

Ads

Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι τα πούλμαν που θα μεταφέρουν αγρότες στην Αθήνα θα πρέπει να σταθμεύσουν είτε στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, είτε στη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ η τελευταία, εσωτερική «ζώνη άμυνας» της αστυνομίας θα αναπτυχθεί στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Τα αστυνομικά αντι-μπλόκα προανήγγειλε ήδη, από χθες, η ‘Ολγα Γεροβασίλη υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν νόμοι και κανόνες» και πως η «Τροχαία θα λάβει τα μέτρα της», ενώ την πολιτική κυβερνητική θέση απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσε, καθαρά, από τη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απορρίπτοντας «αντιδράσεις του παρελθόντος». «Η οικονομία», είπε, «δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως παλιά και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το επίπεδο που είχαν στο παρελθόν, μένοντας σε αντιδράσεις του παρελθόντος».

Διχασμένοι οι αγρότες

Σε επίπεδο πολιτικής τακτικής η κυβέρνηση επενδύει και στον διχασμό στις τάξεις των αγροτών, καθώς ήδη οι αγρότες των Τεμπών διαχώρισαν τη θέση τους και δεν θα μετάσχουν στην κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ χθες το βράδυ άνοιξε και το μπλόκο του Προμαχώνα.

Προσδοκώντας αντίστοιχα βήματα αποκλιμάκωσης και σε άλλα αγροτικά μέτωπα κατά την επικράτεια, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και, περιορισμένες έστω, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών – βελτιώσεις που, κατά τις πληροφορίες, θα παρατείνουν το μεταβατικό διάστημα για τη σταδιακή αύξηση των αγροτικών εισφορών στο 20%.

Πρόκειται για μια πρόταση που δεν αναμένεται να έχει ανταπόκριση στον σκληρό πυρήνα του διαμαρτυρόμενων αγροτών, στην κυβέρνηση όμως εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει τις πιο ήπιες ομάδες του αγροτικού κινήματος να προσέλθουν σε διάλογο – έναν διάλογο, ωστόσο, που η κυβερνητική εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση», όπως αξίωσε η συνέλευση της Νίκαιας…