Διαφορετικές απόψεις εκφράζουν στελέχη της ΝΔ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην αυριανή ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

Ads

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναδείξει ως μείζον ζήτημα τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν για την ψηφοφορία, αν δηλαδή θα είναι δέκα ή αν θα είναι μόνο μία και με ερώτηση αν οι βουλευτές δέχονται τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή όχι.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση να τοποθετήσει 10 κάλπες στην ψηφοφορία. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis «γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτε».

Ads

Κατά του ενδεχομένου για δέκα κάλπες τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στον Σκάι υποστήριξε πως πρόκειται για «θεσμικό πραξικόπημα» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής αλλά και το δικό του και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

Πάση θυσία θέλει να αποφύγει η Ν.Δ. τις δέκα κάλπες όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης. Υποστήριξε ότι η ΝΔ θα πρέπει να πάρει αντίμετρα αν μπουν δέκα κάλπες, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τι εννοεί. «Είναι λάθος να μπουν δέκα κάλπες» επανέλαβε, αλλα τόνισε ότι διαφωνεί με ενδεχόμενη αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έγινε αφού προηγουμένως ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου.

«Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ’ οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών». Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.