Ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, βετεράνος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής επί καθεστώτος Μπεν Αλι, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία, των πρώτων ελεύθερων εκλογών μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπεν Άλι.

Ads

Ο 88χρονος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι συγκέντρωσε το 55,68% έναντι 44,3% του αντιπάλου του και απερχόμενου προέδρου, Μονσέφ Μαρζούκι. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 60,1% των εγγεγραμμένων. «Αφιερώνω τη νίκη μου στους μάρτυρες της Τυνησίας. Ευχαριστώ τον Μαρζούκι (σημ: που αποδέχτηκε την ήττα του) και τον καλώ στο εξής να εργαστούμε από κοινού, χωρίς να αποκλεισμούς», είπε ο Εσέμπσι στην κρατική τηλεόραση της Τυνησίας.

Ταραχές ξέσπασαν στα ανατολικά της χώρας από πολέμιους του Εσέμπσι , οι οποίοι αναγνωρίζουν ως πισωγύρισμα την εκλογή ενός «εκπροσώπου του παλιού καθεστώτος». Από την πλευρά του ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι αυτοπροβάλλεται ως ένας τεχνοκράτης και κοσμικός που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός.

Όπως υπογραμμίζει το Al Jazeera, στη χώρα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, παρά ενθουσιασμός για την νίκη του Εσέμπσι καθώς το κλίμα διαρκώς πολώνεται. Πολλοί ανησυχούν πως ο Εσέμπσι, λόγω της σύνδεσής του με τον παλιό καθεστώς, θα αποτελέσει εμπόδιο στον εκδημοκρατισμό της Τυνησίας, που σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της «αραβικής άνοιξης», την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, φαίνεται να έχει κάνει βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογραμμίζει το αραβικό δίκτυο.

Ads